Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Мандатът на Байдън ще ни върне към времето на Обама

Аспарух Карастоянов, вицепрезидент на Американо-българския бизнес център, Бизнес старт, 19.01.2021

11:36 | 19 януари 2021
Обновен: 11:37 | 19 януари 2021
Автор: Радостина Ивчева

При администрацията на Байдън ще видим едно връщане към политиката на Обама, но в условията на коронавирус. Това заяви Аспарух Карастоянов, вицепрезидент на Американо-българския бизнес център, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„В сегашната обстановка не можем да очакваме, че първите дни от президентството на Байдън ще бъдат добри. Ние сме свидетели на един много сериозен разлом в американското общество…Ще видим след четири години дали Америка ще бъде обединена или не“, каза гостът.

„Ако разделим развитието на икономиката до коронакризата и след това. Преди коронавируса имахме значителен икономически подем, но след това започна стагнация и тя продължава при мандатна Байдън и ще видим какви ще бъдат действията на новия президент“.

Относно отношенията с Китай при новата администрация Карастоянов заяви: „Аз мисля, че тук ще имаме коренна промяна, което едва ли е най-доброто решение за САЩ“.

„При намаляване на рестрикциите силата на Китай ще се  покаже в още по-голяма степен, защото дори и сега американската икономика е изцяло зависима от Китай“.

„Ще има голям сблъсък на територията на Европа във връзка с енергийните проекти“, прогнозира гостът.  

„Сега очакваме връщане на отношението към нашия регион, такова каквото ги познаваме от времето на Обама“. 

„Предполагаме, че отношенията с Иран ще бъдат възстановени и отново ще се тръгне по мирен вариант, но Иран успя да развие програмата си по време на напрежението при Тръмп и ще влезе в тези разговори с по-голямо самочувствие“, коментира Карастоянов.

Целия разговор вижте във видеото.

Видеа с всички гости на „Бизнес старт“ може да видите тук.