Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Държавни инвестиции за 3-4 години могат да ограничат наводненията

Валентин Василев, бивш министър на околната среда, Бизнес старт, 15.01.2021

12:39 | 15 януари 2021
Обновен: 12:39 | 15 януари 2021
Автор: Димитър Баларев

Секторът на водните ресурси в България е обект на лошо управление, тъй като са намесени прекалено много институции и министерства и отгворността се размива. Това коментира Валентин Василев, бивш министър на околната среда, в предването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Необходимо е институционално укрепване на този сектор и цялостна държавна политика, която в момента липсва. При добро управление водни режими няма да има".

Според Валетин Василев "добро управление" означава поддържане на състоянието на всички язовири; водохващанията и деривациите трябва да бъдат в изправност; и не на последно място - подмяна на водопроводните мрежи и канализационните системи в големите градове.

"Общините сами по себе си нямат способността да извършват необходимите корекции на реките. Единствено могат да укрепят някоя дига, която след известно време пак ще бъде пометена". 

"Нужни са държавни инвестиции, които в рамките на 3-4 години да разширят и бетонират коритата на около 40 критични места по поречеията, свеждайки вероятността от наводение до минимум", посочи Валентин Василев. 

Като друг проблем във водния сектор бившят министър на околната среда изтъкна липсата на компетентни инженерни кадри.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.