Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Дарителските кампании у нас са събрали над 24 млн. лв. от март насам

Елица Баракова, Фондация BCause, Бизнес старт, 02.12.2020

10:18 | 2 декември 2020
Обновен: 12:16 | 2 декември 2020
Автор: Радостина Ивчева

Социалните цели на България могат да бъдат постигнати чрез силно сътрудничество между местните власти и частния сектор. Това заяви Елица Баракова, Фондация BCause, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„Нашите нереформирани системи - здравна и социална, разбира се, пострадаха от пандемията“.

Баракова обясни, че от март насам чрез дарителски кампании са събрани повече от 24 милиона лева, което е съпоставимо с държавната помощ.

„В Пална за възстановяване на страната социалните цели минават през всички четири стълбове от Плана за възстановяване след Covid, но са разположени най-вече в „Свързана България“, каза Баракова. По време на общественото обсъжданe по плана са дадени повече от 40 становищата, които предстои да бъдат обобщени от правителството.

„Ние предлагаме повече сътрудничество на институциите на местно ниво с частни субекти и с организации с нестопанска цел и дневни центрове за подкрепа. За това няма законови пречки - има нужда от воля, добър бюджет и работа със заинтересованите страни. Много е важно дейностите да се извършат в синхрон“.

По думите на Баракова същo така никога досега не е имало токова силен шум за дарителството в България и по време на „Щедрия вторник“ са били дарени повече от 30 хил. лева. 

„Дарителите обаче не могат да финансират трайно една социална услуга - те могат да се намесят, когато една организация тепърва започва или когато ситуацията е критична“.

Относно новия импулс към социалното предприемачество Баракова заяви, че са необходими повече програми за информираност, за да могат „децата от малки да възприемат тази идея“.

Целия разговор вижте във видеото.

Видеа с всички гости на „Бизнес старт“ може да видите тук.