Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Глобалното икономическо възстановяване ще бъде крехко и неустойчиво

Доц. Александър Ганчев, икономист и преподавател по финанси, Бизнес старт, 26.10.2020

10:32 | 26 октомври 2020
Обновен: 13:03 | 26 октомври 2020
Автор: Димитър Баларев

Глобалното икономическо възстанояване ще бъде крехко и неустойчиво, тъй като не могат да бъдат избегнати бъдещите средносрочни и дългосрочни проблеми като нарастващата инфлация, дефицит и задлъжняване. Това заяви доц. Александър Ганчев, икономист и преподавател по финанси, в предаването "Бизнес старт", с водещ Живка Попатанасова.

"В чисто икономически аспект в Европа коронакризата е дори по-дълбока от тази в САЩ. Спадовете на БВП в някои от развитите европейски икономики от 7-10% и дори при някои - до 12% са доказателство, че ударът от Covid е много по-силен на Стария континент. Най-притеснителното обаче е, че въпреки огромните спасителни пакети, разногласията между европейските лидери и националните правителства все още са налице, като същевременно ЕЦБ ще продължи да изкупува държавни облигации до 2021 г., чиято стойност се очаква да достине между 1,3 и 1,35 трилиона евро"

"Това ще доведе до огромни количества дълг и дефицит за отделните държави членки", уточни доц. Александър Ганчев.

По отношение на развитията в САЩ доц. Ганчев коментира, че показателите на първата икономика в света "никак не изглеждат добре - спад на БВП от около 4.3% предполага, че американската икономика в момента е спряла. Транспортната индустрия се е свила с около 22 на сто, а останалите сектори като индустриалното производство с по 10%."

"Президентските избори в САЩ дори могат да влошат икономическата ситуация, тъй като нито един от кандидатите не е представил адекватни мерки за спасяване на икономиката на САЩ. Или ще се отложат последствията, или ще се задълбочат проблемите в средносрочен и дългосрочен период"

В контраст с икономическите развития и прогнози за западните икономики гостът заяви, че в момента "китайската икономика лети". 

"Две са основните причини за икономическото възраждане на Китай. На първо място е хронологията на събития - Китай пръв влезе в кризата и пръв излезе от нея и второ - световната икономика търси стоки, произведени в Китай, които са с медицинско предназначение."

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.