Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Intel се сблъска с край в ръста на търсенето, предизвикано от пандемията

Технологичен коментар на Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, Бизнес старт, 23.10.2020

12:32 | 23 октомври 2020
Обновен: 12:49 | 23 октомври 2020
Автор: Ирина Илиева

Гигантът в производството на чипове Intel вероятно вижда края на бума в търсенето, на който се радваше по време на пандемията, предизвикан от работещите по домовете си. Това каза главният редактор на Investor.bg Бойчо Попов в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

Той допълни, че ръстовете на компанията са засегнати от потребители, гравитиращи към по-евтини лаптопи, и спадове на приходите от продажби за центрове за данни.

„В четвъртък приходите са спаднали с 4% до 18,3 млрд. долара, след силните продажби през първата половина на годината.“

Чистият резултат на компанията също пострада, допълни още Попов, като печалбата спадна до 1,02 долара за акция спрямо 1,35 долара за акция година по-рано, като по този начин не успя да отговори на очакванията на Wall Street.

Главният редактор на Investor допълни още, че през третото тримесечие доставките на компютри в САЩ са били най-високи от десетилетие. „Доставчиците на облачни изчисления като Amazon.com Inc.и Microsoft Corp. също забелязаха силно търсене на своите услуги, тъй като компаниите използват инструменти за улесняване на разпределената дейност на служителите си,“ допълни още Попов.

Попов допълни, че Intel се сблъсква с производствени проблеми, като това лято компанията е заявила, че е изостанала с една година от първоначалния график за своите така наречени 7-нанометрови свръхбързи чипове, следващото поколение свръхбързи чипове с най-малките възможни транзистори.

Целия коментар гледайте във видео материала.

Повече новини от света на технологиите четете на Investor.bg.