Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Д-р Кацаров: Правилният подход е да се отнасяме с Covid като с грипа

д-р Стойчо Кацаров, Център за защита правата в здравеопазването, Бизнес старт, 28.09.2020

10:21 | 28 септември 2020
Обновен: 11:55 | 28 септември 2020
Автор: Димитър Баларев

Правилният подход е да се отнасяме с Covid, както се отнасяме с вируса на грипа - да изолираме болните хора и останалите да продължават живота си. Ако се разболеем, да останем вкъщи да оздравяване и след това да се върнем на работа или в училище. Това заяви д-р Стойчо Кацаров, Център за защита правата в здравеопазването, в предаването "Бизнес старт", с водещ Живка Попатанасова

"Карантинирането на училищните класове води до страхотен хаос - при един заразен ученик, една паралелка излиза на дистанционно обучение, връщат паралеката в училище и после е напълно вероятно да се разболее втори ученик или учител и процесът може да се повтаря безкрайно, като накрая няма да се знае кой докъде е стигнал в учебния материал. Проблемът е огромен особено за учениците в 7-ми и 12-ми клас".

Д-р Кацаров поясни, че "сегашната паника за ваксиниране против грип не е обоснована - ваксината обикновено се прави в късната есен и е наложителна при най-възрастните и най-малките, които не са срещали с вируса; но тя няма да ни предпази от Covid".

"Все още съществуват неизвестни за Covid, въпреки че знаем как се разпространява и как да се предпазим. От шест месеца насам така и не получихме от отговарящите здравни институции няколко отговора на фундаментални въпроси - колко българи са се срещанали с вируса и какво е сегашното репродуктивното число. Ако 2 милиона души са се срещали с вируса, то тогава е налице колективен имунитет и няма нужда от въвеждане на мерки, които така и не знаем дали са медицински обосновани или са мотивирани от нещо друго."

По думите на д-р Кацаров капацитетът на здравната система е "десетократен и няма повод за притеснение, проблемът се крие в организацията на процеса, която е причината за изтощаването на медицинския персонал"

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.