Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Предприемач: Стандартът ни на живот зависи от МСП

Кирил Петков, предприемач, Бизнес старт, 23.09.2020

11:35 | 23 септември 2020
Обновен: 18:21 | 23 септември 2020
Автор: Николета Рилска

Стандартът ни на живот зависи от малките и средните предприятия, но е важно да се разботи и за премахване на корупцията, заяви Кирил Петков, предприемач, в предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов

Петков коментира и темата за пропуските по отношение на рисковото финансиране у нас. Той отбеляза, че “банките, погледнато чисто откъмто риск профил, не обичат риска”, което означава, че финансиращите се предприятия могат да предложат само продукти и пакети с нисък риск. 

“Това може да ни забави спрямо другите пазари, които имат по-голям достъп до високорискови средства”, изтъкна Петров. 

“Целият проблем е, че имаме добро финансиране на ниво академична разработка и изобретение, имаме финансиране на последен етап. По средата, там където се финансират високорискови проекти с потенциал, Европа изостава”. 

По думите на госта от голямо значение за България е да се подпомогнат компаниите с експортен потенциал, тъй като “от тях зависи нашият стандарт на живот в дългосрочна гледна точка”, когато европейското финансиране бъде преустановено и страната ни спре да взима дългове. 

Петров обясни, че България се развива по отношение на индустриите на бъдещето, но с много ниска добавена стойност. 

“Не трябва да премисляме в какви нови полета да навлезем, а в тези клъстери да увеличим дигиталната си стойност”, добави той.  

Вижте целия разговор във видеото. 
Видеа с всички гости на предаването “Бизнес старт” гледайте тук