Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

БАН: Необходима е стратегия за изравняване на доходите у нас

Доц. д-р Григор Сарийски, Икономически институт на БАН, Бизнес старт, 15.09.2020

10:28 | 15 септември 2020
Обновен: 11:52 | 15 септември 2020
Автор: Стефимир Гроздев

Намаляването на бедността у нас може да се случи, ако се предприемат мерки, насочени към изравняване на доходите. Трябва да се повишат разходите за социална защита, независимо дали през косвени данъци или налагане на стръмна данъчна скала. Това е въпрос на политика и дългосрочна стратегия, заяви доц. д-р Григор Сарийски, Икономически институт на Българската академия на науките (БАН), в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Гостът взе отношение по темата с предложените промени в определянето на линията на бедността в България в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество. 

"Идеята е социалният министър да предлага линия на бедността, когато има забяне на темпа на растеж на БВП. Ако предложението бъде прието в първоначалния му вид, министърът ще може да определя линията на бедността, както му харесва. В този смисъл това едностранно определяне е доста спорно", коментира доц д-р Сарийски.

"С доходите под линията на бедността са били близо 19% от българското населението по данни на Евростат".

Доц. д-р Сарийски посочи, че индексът Джини (бел. р. който се използва за статистическа характеристика на разпределенията на благата в едно общество) се е увеличил от около 36 до 41.

"Богатите стават все по-богати, а бедните едва се издържат", уточни той.

Освен това гостът посочи, че имаме един от най-ниските дялове от БВП на разходи за социална защита.  

Доц. д-р Григор Сарийски подчерта, че стратегията за усвояване на евродства трябва да е изпълнима, защото иначе част от средствата могат да бъдат спрени или да трябва да се възстанови част от получената сума.

Според госта е трудно да бъдат заложени изпълними мерки и цели по отношение на конкурентоспособността, защото "конкурентоспособност със слабо подготвени хора не може да се изпълни".

"Трябва да има обективен критерий за оценяване на истинската подготвеност на хората на пазара на труда", каза още той.

Вижте целия разговор във видео материала. 

Всички гости на предаването "Бизнес старт" вижте тук.