Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Коронакризата и ефектите върху дейността на публичните компании на БФБ

Димитър Георгиев, ръководител "Финансови пазари" в "Елана трейдинг", Бизнес старт, 07.08.2020

10:40 | 7 август 2020
Обновен: 13:39 | 7 август 2020
Автор: Цветан Кръстев

Видяхме, че въпреки кризата с коронавируса и политическата нестабилност Първа инвестиционна банка успя да увеличи капитала си, "Телелинк" се листна успешно на борсата и продаде акции за над 7 млн. лева. Предстои това и да се случи и с "Алтерко". Пазарът продължава да предоставя добри възможности както за компаниите за набиране на капитал и експанзия, така и за инвеститорите за реализиране на доходност. В момента цените са много атрактивни. Това каза Димитър Георгиев, ръководител "Финансови пазари" в "Елана трейдинг", в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов

"IT компаниите са хита на сезона както в САЩ, така е и в България. Значимо събитие е успешното листване на акции на "Телелинк". Тя се развива много успешно с добри резултати. От два дни има новина, че компанията ще раздадае 50 стотинки дивидент на своите акциинери".

По думите му "Алтерко" е друга изключително успешна с традиции компания. "Там предстои увеличение на капитала. Така компанията ще разгърне потенциала си", посочи Георгиев.

"Фармацевтичните компании се представят добре. При "Софарма" спадът на приходите е само 6%. Търговецът на лекарства в групата – "Софарма Трейдинг" се представя много добре. Цената на акциите имаше спад през март, но бързо се възстанови. Фармацевтичният сектор е сред добре представящите се на пазара".

Той коментира, че най-тежко засегнати от пандемията са компаниите от индустрията и особено тази, която изнася – като "Монбат" и всички компании от групата "Стара планина". "Всички тези дружества отбелязват двуцифрен спад на продажбите за първото полугодие на 2020 г. между 11 и 26% спрямо същия период през 2019 г.", уточни Георгиев.

"Има дружества, които се представиха добре през изминалите шест месеца. Ефектите, които предизвикаха ограничителните мерки, са временни и до голяма степен пазарите очакват, каквото и да се случи на здравния фронт в бъдеще, да няма ново въвеждане на ограничения и да не се повтарят тези резултати".

Вижте целия разговор във видео материала. 

Всички гости на "Бизнес старт" вижте тук.