Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

България увеличава средствата за наука и иновации

Евгени Евгениев, първи секретар в сектор "Наука" в постоянното представителство на България в ЕС, Бизнес старт, 29.07.2020

09:57 | 29 юли 2020
Обновен: 12:31 | 29 юли 2020
Автор: Стефимир Гроздев

България договори добри условия за научни изследвания по програмата „Хоризонт 2020“ – заделени са 3,3% от бюджета от 75,9 млрд. евро. За следващия програмен период ще се установи постоянен мониторинг на страните от Източния блок за степента на нараставне на научния и иновационния капацитет. Европейската комисия (ЕК) ще контролира процеса с доклади и мерки, за да се преодолее научната пропаст между Източна и Западна Европа, заяви Евгени Евгениев, първи секретар в сектор "Наука" в постоянното представителство на България в ЕС, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

Евгениев посочи, че имаме финансиране от 123 млн. евро до момента.

"Следващата програма е „Хоризонт Европа“ и започва през 2021 г. ЕК предоставя законодателни досиета като проекти, които се разглеждат от работна група „Научни изследвания“. Във формат от 27 научни аташета се дискутира всеки параграф на проекти на законодателни актове".

Друг сериозен принос по думите на госта е темата за колаборативните мрежи в настоящия рамков период - сега западноевропейските лидери ще търсят източноевропейски партньори.

Евгени Евгениев отбеляза, че в областта на науката и иновациите най-добре се представят Швеция, Финландия и Дания. "От друга страна, в тази група влизат Нидерландия и Люксембург, следвани от Белгия и Германия", допълни той.

Вижте целия разговор във видео материала.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" вижте тук.