Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Емблематично училище в Сливен може да бъде закрито

Николай Кадирев, директор на НУ "Васил Левски", гр. Сливен, Красимира Харакчиева, учител в НУ "Васил Левски", Бизнес старт, 27.07.2020

11:00 | 27 юли 2020
Обновен: 12:14 | 27 юли 2020
Автор: Цветан Кръстев

От община „Сливен“ отказаха финансиране на проект за разширяването на Начално училище "Васил Левски" в града и настояват да се намали броят на паралелките, вероятно за сметка на други училища. Считам, че всяко училище трябва само да кове своята съдба и никой не би трябвало административно да определя броя на паралелките, тъй като нашата сграда е създадена точно за 12 паралелки. Намаляването на паралелките означава съкращения и финансови проблеми. Ето защо сме обявили кампания за набиране на средства. Това каза Николай Кадирев, директор на НУ "Васил Левски", град Сливен, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатансова

"Училището е конкурентно и е емблематично за града. Би следвало да продължи да съществува и само да кове собствената си съдба".

Красимира Харакчиева, учител в НУ "Васил Левски", коментира, че община Сливен все още не оказва съдействие.

"Те твърдят, че раждаемостта в града ще намалява и няма да има нужда от разширение на училището, защото няма да има достатъчно деца в централния район на града.  Това се посочва в предоставен от тях анализ. След подробно разглеждане на анализа установихме, че броят на децата, които ще се родят през следващите години, ще расте и ще имаме нужда от това разширение, тъй като нашето училище е предпочитано".

По думите ѝ имат подкрепата на родителите, но общината е на друго мнение. 

Кадирев заяви, че към момента са приети 66 ученици, което означава, че целият капацитет е запълнен на 100%. Той обясни, че е много важно да бъдат построени допълнителни три класни стаи.

"Общината ни предлага да си намалим броя на паралелките от три на две. Така няма да може да издържаме финансово през следващите години и ще се самозакрием. Затова вариантът за нас е построяването на три нови класни стаи и да продължим да работим с три паралелки", уточни Харакчиева.

Вижте целия разговор във видео материала. 

Всички гости на "Бизнес старт" вижте тук