Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

От 1 юли кафето в заведенията с 9% ДДС, в картонена чашка за вкъщи – с 20% ДДС

Проф. д-р Иван Тодоров, управляващ съдружник на „Георгиев, Тодоров и Ко“, Бизнес старт, 30.06.2020

11:27 | 30 юни 2020
Обновен: 17:03 | 30 юни 2020
Автор: Стефимир Гроздев

От 1 юли 2020 г. влиза в сила намалената ставка на ДДС от 9% за ресторантьорски и кетъринг услуги, бебешки храни и пелени, както и за доставката на книги и учебници. В становище на Националната агенция за приходите се казва, че по-ниската ставка ще се прилага само за храната, която се предоставя на място, но опакованите за вкъщи салати, пици, ястия и десерти ще продължат да се облагат с 20%. Темата коментира проф. д-р Иван Тодоров, управляващ съдружник на „Георгиев, Тодоров и ко“, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Логиката на НАП следва практиката на Съда на Европейския съюз - по-ниският ДДС ще се прилага когато има съвкупност от елементи и действия, които са характерни за ресторантьорските и кетъринг услуги.

В това влизат сервиране на храна, подреждане, използване на маси и столове, ситуиране на условия за поднасяне на храната. Има ли ги поне две от тези условия, следва да се приеме, че е налице ресторантьорска или кетъринг услуга“.

При доставката на храна до вкъщи няма ресторантьорска услуга, затова ДДС там остава 20%, обясни проф. Тодоров.

Плодовите сокове и безалкохолните напитки ще се облагат с 9% ДДС, ако се сервират в заведенията. При спиртните напитки, виното и бирата обаче данъкът остава 20%, поясни гостът. В становището на НАП се посочва, че намалената ставка не следва да се прилага и за коктейлите, когато те съдържат алкохолна напитка.

Заведенията обаче ще продават с 9% ДДС десертите, за които е използван някакъв вид алкохол (най-често ликьори), както и бонбоните „пияни вишни“.

„Преобладаващото качество на тези продукти е, че са бонбони, а не, че са алкохолни продукти. Съдържанието на алкохол в тези случаи е минимално и то не е определящо за себестойността и цената.“

От 1 юли при продажбата на кафе в заведенията ще се начислява 9% ДДС, ако се сервира в чаша, с чинийка и лъжичка. Ако обаче клиентът си вземе кафе за вкъщи, за офиса или за път, тогава ще се начисли 20% данък, поясни още проф. Иван Тодоров.

Събеседникът коментира и намалението на данък добавена стойност при доставката на книги и учебници, независимо от това дали са доставяни на физически носители или по електронен път.

При покупка на електронни книги от портали като Amazon обаче ДДС не се начислява, въпреки че би следвало това да се прави. Европейският съюз отдавна умува как да затвори тази вратичка, каза професорът.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" вижте тук.