Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Липсата на банкова тайна води до изнасяне на средства от България

Бизнес старт, 14.04.2016

10:36 | 14 април 2016
Обновен: 10:37 | 14 април 2016
Левове. снимка: Bloomberg
Левове. снимка: Bloomberg

Темата за данъчната амнистия трябва да е част от един доста сериозен и широкообхватен дебат за офшорките, като в резултат да бъде изготвен напълно нов закон за офшорките. Има нужда от такъв, тъй като според сегашната забрана такива дружества да участват в 28 сфери в икономиката има много изключения, които могат да се заобиколят. Идеята е тези заобиколни пътища да бъдат отрязани. Това каза в телефонен разговор в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria депутатът от РБ Антони Тренчев, автор на идеята за данъчна амнистия у нас, която да бъде приложена като механизъм за събиране на средства в хазната.

Амнистията ще бъде ефективна. Все още не се знае колко пари държат българи в офшорни зони, като Министерство на финансите трябва да направи тези изчисления на базата на разчети за изнесени капитали през годините. Аз съм чувал числа от 8 до 40 млрд., но не искам да гадая, коментира Тренчев.

Какви средства ще бъдат върнати в България, ако изобщо има такива, е въпрос на друг дебат, коментира депутатът от РБ.

Част от причините някои от хората да изнесат капиталите си е несигурността в банковата система и липсата на банкова тайна в България, като по думите му трябва да се положат усилия в тази насока в България и не всеки да може да разбере с какви средства разполагат физическите лица в банките.

Вижте целия коментар във видеото след 6 минута, преди него финансистът Красимир Ангарски коментира темите за финансовото управление, изтичането на капитали и начините за връщане на пари от офшорните зони: