Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Служители на Facebook започнаха виртуална стачка срещу Зукърбърг

Технологичен коментар на Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, Бизнес старт, 02.06.2020

11:35 | 2 юни 2020
Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг. Снимка: George Frey/Bloomberg
Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг. Снимка: George Frey/Bloomberg

Редица служители на Facebook започнаха виртуална стачка, за да изразят недоволството си от това, че главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг отказва да предприеме действия срещу противоречивите изявления на американския президент Доналд Тръмп спрямо платформата. Повече по темата разказа  Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

“Миналата седмица Twitter подложи на проверка за фактите публикации на американския президент, като определи част от тях за „прославящи насилието“. Зукърбърг, от друга страна, подчерта, че Facebook няма да бъде „арбитър на истината“, припомни Попов.

“В петък Зукърбърг заяви, че не е съгласен с тълкуването на Twitter за изявлението на Тръмп. Там, където Twitter разбира изявлението като подбуждане - насърчаване на полицията да стреля по протестиращи - Зукърбърг казва, че го разчита като предупреждение към протестиращите, че полицията ще стреля по тях”.

“Изявлението на основателя на Facebook ерозира реакциите в неговата организация”, посочи Попов, като коментира изказване на Райън Фрейтас, директор на продуктовия дизайн на News Feed-а на Facebook, според което той ще се стреми да промени мнението на Зукърбърг.

Гостът отбеляза, че други представители на компанията, изказали се по темата, са директорът по управление на продуктите Джейсън Тоф и продуктовият дизайнер Сара Джен.

“Броят на служителите във Facebook, които се оплакват публично от позицията на шефа си, е малък в абсолютно изражение – малка част от общо 45 000 служители на компанията, но е рядък външен израз на недоволство от ръководството на Зукърбърг, който контролира 57,9% от правата на глас в борда на концерна”, коментира още Попов.

Вижте целия коментар във видео материала.

Повече новини от света на технологиите четете на Investor.bg.