Франция: Twitter е добре дошла, ако иска да напусне САЩ

Тръмп обвини социалната медия в цензура и намеса в изборите и заплаши, че евентуално ще спре услугата й

21:58 | 31 май 2020
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Twitter ще бъде добре дошла да се премести във Франция, ако платформата за социални медии се сблъска с неблагоприятна работна среда в САЩ, заяви френският министър по цифровите въпроси Седрик О в интервю за Радио J в неделя, съобщава Bloomberg.

"Ако Twitter в един момент прецени, че обстоятелствата в САЩ вече не позволяват на компанията да се развива според нейните ценности и да продължи да се разраства, и ако има много голяма нестабилност поради различни причини, компанията очевидно би била добре дошла в Европа, и по-специално във Франция “, каза министърът.

Тръмп обвини социалната медия в цензура и намеса в изборите и заплаши, че евентуално ще спре услугата й.

Френският министър по цифровите въпроси заяви, че не е осъществявал връзка с Twitter, макар че каза, че Франция ще бъде "изключително щастлива" да приветства компанията.

Twitter, която тази седмица си спечели гнева на американския президент Доналд Тръмп, след като за първи път добави предупредителена икона за проверка на фактите към негова публикация, по-късно постави и икона за нарушение на правилата на едно от посланията му, включващо фразата „когато кражбите започнат, и стрелбата започва".

В края на седмицата Тръмп подписа заповед, която цели премахването на някои от законовите защити, с които се ползват платформите за социални медии. 

Заповедта дава възможност регулаторите да предприемат законови действия срещу компании като Facebook и Twitter по отношение на политиките им за съдържанието в техните платформи. 

Докато подписваше заповедта Тръмп обвини платформите, че имат “непроверена власт”.