Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Дългосрочният бюджет е най-важният въпрос за ЕС до края на годината

Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на ЕП в България, Бизнес старт, 08.05.2020

11:21 | 8 май 2020
Обновен: 23:08 | 3 юни 2020
Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на ЕП в България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Кризата с коронавируса е много важна, защото е първата от подобен характер, с която Европейския съюз се сблъсква през последните години. Здравеопазването не е в правомощията на ЕС и не може да вземе мерки, които да бъдат валидни в страните членки на общността. Ето защо е важно да бъдем снабдени с отговор и за бъдещи подобни кризи. Това каза Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на ЕП в България, в предаването "В развитие" с водещ Живка Попатанасова.

"Европейският парламент призовава да има възможност да се направи така, че ЕС да може да реагира в бъдеще при подобна заплаха за здравето на европейските граждани. Това е било още в плановете на Робер Шуман – да се изгради европейска здравна общност, която да може да реагира на подобни кризи, които не познават граници". 

По думите му позицията на ЕС за предприемането на единни действия срещу кризата беше много важна. 

"Европейската солидарност е в ход и тя е факт. Бяха отделени огромни средства за борбата срещу коронавируса. Мерките са налице. Европейският парламент призова за създаването на фонд от над 50 млрд. евро, който да помогне за преодоляването на тази здравна криза". 

Той коментира, че в краткосрочен и до голяма степен в дългосрочен план борбата срещу коронавируса остава приоритет за ЕС. 

„Работата продължава и по много други въпроси. Дългосрочният бюджет очевидно е най-важният въпрос, който ще се разглежда до края на годината. Важно е да бъде постигнато споразумение и да бъде приет амбициозен бюджет“. 

Стойчев коментира, че сред приоритетите на Брюксел е и прилагането на Зелената сделка. 

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на "Бизнес старт" вижте тук.