Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Сложните бизнес проблеми могат да се решават просто

Бизнес старт, 01.04.2016

10:38 | 1 април 2016
Автор: Кирил Петков
Мартейн Мейнма, консултант. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Мартейн Мейнма, консултант. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Констелациите са лесно и бързо решение на проблемите в бизнеса, когато е на лице сложен, многопластов, повтарящ се проблем, смята Мартейн Мейнма. Мейнма гостува в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria по повод предстоящия семинар в „Бест Уестърн Хотел Експо“, „Констелациите като решение на проблемите в бизнеса“.

"Едно изследването на пазара, например, би отнело месеци, докато с бизнес констелация, това отнема около 30 минути". 

"Проблемите в бизнеса обикновено са много сложни и с рационално мислене не винаги може да се намери решение, а с констелациите понякога това може да отнеме само пет минути". 

"Методът дава поглед върху целия ви бизнес и пластовете информация, до която искате да достигнете. Бизнес констелацията не е моделиране. Тя стартира с интервюта, но те не са дълбочинни и това е разликата с консултациите. Целта е да се идентифицират ключовите елементи на проблема", каза Мейнтма. Следващата фаза е те да се персонализират, като представител на компанията влиза в ролята на конкретния елемент в конфликтната ситуация. Следва игрова ситуация, констелацията, по време на която стават очевидни конфликтните зони и възможните решения

"Методът се базира на системното мислене и работи във всякакъв тип бизнес компании. Чрез него всяко нещо намира своето място, като решенията стават очевидни не само на рационално ниво. Има психологически изследвания как се случва това, но всъщност не сме сигурни как точно работи. Хората не харесват неопределени позиции, например началник, който казва: "Аз не съм точно шеф". Човек иска нещата да са много ясни и прости и това се постига по време на констелацията". 

Констелациите могат да се използват и превантивно, каза още консултантът. "Примерно, когато искате да се слеете с компания или да уволните някого, можете да видите какво ще се случи. Констелацията може да ви покаже къде биха могли да се появят проблеми и така да ги решите". 

"За целите на метода може да се използват, както вътрешни за компанията хора, така и външни. Всичко започва със семейните констелации, които разрешават проблеми в общуването. От там се развива идеята за бизнес констелациите, която е много комплексна".

Чуйте повече: