Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Д-р Щерев: Трябва да се преговаря, а не да се върви срещу цяло съсловие

Бизнес старт, 31.03.2016

08:30 | 31 март 2016
Автор: Кирил Петков
Проф. д-р Атанас Щерев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Проф. д-р Атанас Щерев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

 

В гилдията има единство. Българският лекарски съюз изразява становището й. Там има различни мнения, но се гласува, имаше събрание по този повод и се реши, че са неприемливи условията. Това каза проф. д-р Атанас Щерев в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria. "БЛС не подписа рамковият договор за 2016 година и след това се тръгна към изкривяване на нещата".

„Законът повелява, след като не е подписан новия договор, да остане в сила стария рамков договор. Тук се започна някакъв нов договор, който... той няма партньор. Ако няма партньор, тогава с кого е подписан?“

"Искам да кажа, че разбирам нещата от страна на МЗ", каза Щерев. "Трудно се управлява, има много неща, с които трябва да се съобрази едно министерство, но така не се прави. Диалогът се разчупва. На практика няма диалог. Има нападки един към друг. Трябва да се седне на масата на преговорите, а не да се обявяваме срещу цяло едно съсловие. Така не може да има напредък". 

"Реформа или промени се правят в началото на мандата, при стабилна политическа подкрепа, след набелязване на консенсусни точки. Прави се комплексна, ешалонирана във времето промяна със съответната финансова подкрепа. Нито едно от тези условия не е на лице".

По думите на специалиста ГЕРБ са дошли на власт с желание за приватизация в здравеопазването: "Да, ние се нуждаем от чуждестранни инвестиции в сектора. След това изведнъж измениха посоката и казаха – има много частни болници, няма нужда от такива инвестиции. Това е много лошо послание към инвеститорите и то винаги се заплаща".

"Сега, когато имаме правителство, което се крепи едва – едва, не виждам как ще стане тази политическа подкрепа, за да стане една реформа, която в известна степен е болезнена". 

"Тези изпълнения дел-арте за пръстови отпечатъци не вършат работа. В състояние на криза трябва черна работа - анализи на определени процеси, убеждаване на партньорите, защото без партньори, без специалистите по здравни грижи, без БЛС не може да се правя въобще промени".

Между трите страни - пациенти, медицински специалисти и политици - трябва да има непрекъснат диалог, каза още д-р Щерев.

На въпроса дали смята, че протестите ще постигнат успех, той заяви: "Абсолютно сигурна съм, че протестите ще постигнат своята цел. Това, което иска в момента правителството не може да стане". 

Чуйте целия коментар във видеото.