Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Патентният данък ще спре протестите на таксиметровите шофьори

Депутатът Гроздан Караджов и председателят на АТСБ Сава Комитов в предаването Бизнес старт, 30.03.2016

10:41 | 30 март 2016
Автор: Investor.bg
Гроздан Караджов, депутат от РБ, и Сава Комитов, председател на АТСБ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Гроздан Караджов, депутат от РБ, и Сава Комитов, председател на АТСБ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Формално погледнато законът предвижда да се въведе патентен данък, но реално предвижда промяна на Закона за автомобилните превози и отпадане на изискването таксиметровите фирми да са регистрирани превозвачи. Отново се въвежда старото правило, а именно всеки таксиметров превозвач да има възможност да упълномощи трето лице да извърши превоза от негово име, но за своя сметка. Най-големият проблем възниква за гражданите, върху които падат негативите от наличието на картел, за който има индикации, на пазара на таксиметровите услуги. Това каза депутатът от транспортната комисия в парламента Гроздан Караджов в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria по повод данъчните промени, свързани с регулацията в таксиметровия бранш.

Разписаните текстове в Закона за автомобилните превози предполагат всеки отделен превозвач да ползва свое лого, както и в своите правомощията да определи цена. Това каза от друга страна Сава Комитов, председател на Асоциацията на таксиметровите синдикати в България (АТСБ).

Двамата коментираха още приходите в държавната хазна по линия на патентния данък и доколко таксиметровият бранш оперира "на светло".

По думите на Караджов оборотът на таксиметровите фирми в България достига 100-150 лв. дневно. Според Комитов обаче оборотът е в порядъка на 70 лв. дневно. 

Пазарът на таксиметрови услуги в София възлиза на около 300 млн. лв годишно, като от него 60% върви на черно, каза още Караджов.

Ако бъде прието връщането на патентния данък, Комитов заяви, че от страна на синдикатите това ще бъде разчетено като по-малкото зло.

Вижте целия разговор във видеото: