Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Кризата ще бъде много трансформираща за приоритетите на ЕС

Ева Майдел, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, Бизнес старт, 19.03.2020

10:39 | 19 март 2020
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Тази криза ще бъде много трансформираща по отношение на приоритетите на Европейския съюз, каза Ева Майдел, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Тя обясни, че сред мерките, които се взимат са облекчаване на правилата за предоставяне на държавна помощ и държавите членки ще имат повече свобода да предоставят такава помощ.

„Специално България ще получи над 1.3 млрд. за медицински цели, за уязвими сектори и за пазара на труда“.

По думите на Ева Майдел част от мерките обаче, които държавите трябва да предприемат за подкрепа на бизнеса зависи от съответните парламенти.

„Нужна е и специална подкрепа за стартъпите и в момента сме в първоначален етап на обсъждане, защото мерките не включват този тип компании“, каза Майдел.

„В следващите 30 дни ще бъде трудно, но трябва да мислим и за след това, за да няма компании в по-големи затруднения“.

Евродепутатът обясни, че се очаква да бъдат одобрени зелени коридори в Европейския съюз, чиято цел е да се избегнат задръствания на вътрешните граници в ЕС и да се осигурят бързи ленти за доставки на медицински консумативи, храни и др.

„В голяма част от Европа, особено в страни като Италия вероятно ще видим започване на рецесия – още в следващите макро данни даже може да се види. Икономиката понася огромен удар и това ще продължи и в следващите седмици. Трябват по-силни политики в сферата на здравеопазването, в момента трябва да мислим за икономиката, за да могат всички сектори да започнат да се възстановят“.