Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Реформа на съдебната карта ще доведе до оптимизиране на системата

Димитър Марков, старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията, в Бизнес старт, 29.03.2016

08:26 | 29 март 2016
Автор: Investor.bg
Димитър Марков, старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията. Снимка: Bloomberg TV  Bulgaria
Димитър Марков, старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Изявлението на правосъдния министър Екатерина Захариева относно стартирането на външна експертна оценка за реформа в съдебната система е добра новина. Това каза Димитър Марков, старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите му е необходим още един механизъм, с който да бъде наблюдавана работата на Прокуратурата, но въпреки това остава скептичен към тази мярка. Той посочи, че външният експерт трябва да бъде своевременно запознат с българската система, за да не се стигне до опити за механично пренасяне на чужд опит, което доказа, че не работи в България. Необходимо е адаптиране и по-адекватен подход.  

Анализаторът коментира още промените в Закона за съдебната власт и възнагражденията на членовете на ВСС. Според него моментът не е удачен за промени във възнагражденията заради ниското обществено доверие както в цялата съдебна система, така и във ВСС. По думите му самият законопроект се готви от дълго време. Той трябва да приведе това, което парламентът сложи като рамка с конституционните промени, но не може да очаква от него да компенсира това, което не беше постигнато с конституцията

Експертът заяви, че се работи активно по реформа на съдебната карта на районните съдилища въпреки съпротивата вътре в системата. 

Това е реформа, която също няма да бъде безболезнена. Засега като че ли остава в страни от общественото внимание, но според мен чисто икономически това ще е нещо, което ще оптимизира работата на съдебната власт.  

Ако реформата продължава с тези темпове, с които се движи в момента, поне по отношение на съдебната карта и свързаните с нея реформи, можем да очакваме съществен напредък до края на тази година или през 2017. Съдебната власт е единствената система в България, която не се ръководи от тези бюджетните принципи, от които се ръководят всички останали институции в държавата, каза още той. Според него това трябва да се промени, но по отношение на цялостната съдебна реформа експертът остава по-скоро песимистично настроен. 

Вижте целия разговор във видеото: