Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Чуждестранните компании идват в България заради качествените IT специалисти

Никола Вълчанов, преподавател към Факултета по математика и информатика в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, Бизнес старт, 28.03.2016

08:12 | 28 март 2016
Автор: Investor.bg
Никола Вълчанов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Никола Вълчанов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В момента наблюдаваме странен феномен, при който програмистът в България има по-висока покупателна способност от програмиста в Америка. Това каза Никола Вълчанов, преподавател към Факултета по математика и информатика в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria. 

Според него чуждестранните компании вече не идват в България заради евтината работна сила, а заради качеството и компетенциите на IT кадрите в страната.

В България вече не идват чуждите компании, защото сме евтини. Те идват в България, защото сме качествени. Ние не струваме по-евтино. 

Университета произвежда качествени кадри, но не всяка една компания има директен достъп до тях. По думите му причината отчасти се крие в това, че компаниите нямат достатъчно силен интерес. "Образованието не е задължение единствено и само на университета", посочи още той. Под някаква форма фирмите трябва да бъдат ангажирани в тази екосистема.

Експертът коментира още перспективите пред развитието на IT сектора в България. София се обособи като гигант, а Пловдив държи 1/5 от IT бизнеса в България. "В момента компаниите се чудят по какъв начин да съумеят да издържат на ръста". По думите му това не е поредният IT балон именно заради услугата, която бива предоставяна и доверието, което се бива изграждано с партньори от чужбина. 

Вижте целия разговор във видеото: