Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Очакваме актуален списък на офшорните зони

Антони Тренчев, депутат от РБ, Бизнес старт, 18.03.2016

10:42 | 18 март 2016
Автор: Investor.bg
Антони Тренчев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Антони Тренчев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

От 2014 има пълна забрана за участие на офшорни дружества в ключови за икономическия живот предприятия, банки, болници, застрахователни дружества. ЕК тълкува тази забрана като прекалено рестриктивна. България практически е в нарушение на европейското законодателство и договора си с ЕС. Това каза депутатът от Реформаторския блок Антони Тренчев в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

С приетия на първо четене Закон за икономическите и финансовите отношения с дружества, регистрирани в юрисдикции, с преференциален данъчен режим, свързаните с тях лица и техните действителни собственици, известен като закона за офшорките, се отвори възможност, "ако офшорно дружество притежава до 10% от една банка, например, това да не е проблем". Според депутатът обаче, "ако имаме 11 такива дружества с по 9%, ние имаме 99% собственост на едно ключово за икономиката дружество, което не е ясно кой стои зад него".

От своя страна Реформаторският блок внесе поправки, с които се предвижда ограничаване на собствеността на всички такива дружества сумарно до 10%. Предложението е одобрено от Бюджетната комисия, а депутатът е оптимист за неговото гласуване в Пленарна зала.

Списъкът на държавите, посочени от БНБ като офшорни юрисдикции, се променя постоянно. Антони Тренчев поясни, че е отправено запитване към финансовия министър по този въпрос.

Ефектите, до които се очаква да доведат потенциалните промени, са по-голяма прозрачност, възможност за участие на държави, които в момента не могат да вземат такова, в големи инфраструктурни проекти (като Сан Марино, Люксенбург, Лихтенщайн) и спазване на Договора с ЕС.

Очаквайте видео с целия коментар