Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Ключовият въпрос при електронния идентификатор е гарантиране на сигурността

Георги Димитров, председател на Фондация „Право и Интернет“, Бизнес старт, 18.03.2016

09:27 | 18 март 2016
Обновен: 09:27 | 18 март 2016
Автор: Investor.bg
Георги Димитров. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Георги Димитров. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В сферата на здравеопазването безспорно един от големите проблеми е контролът върху обществените средства. В този смисъл ключовият въпрос при системата за идентификация с пръстов отпечатък е как ще бъде гарантирана сигурността. Това каза Георги Димитров, председател на Фондация „Право и Интернет“, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Когато се обработват лични данни, един от основните принципи, върху които е построено европейското и българското законодателство, е пропорционалността. Експертът поясни, че това означава за какви цели едни лични данни могат да се събират и обработват и до каква степен тяхното събиране би могло да застраши правната сфера на човек.

Законопроектът за електронната идентификация създава уникален единен модел за електронна идентификация на физически лица за нуждите на т.нар. онлайн услуги, посочи още той. Предложението личната карта на всяко лице да бъде използвана като идентификатор в електронна среда не е отпаднало, а по-скоро е отложено. Проектозаконът позволява плурализъм по отношение на устройствата, чрез което се предоставя възможност електронният идентификатор да бъде записан върху всяко устройство, което има определено ниво на технологична сигурност. Това би могло да бъде смартфон, банкова карта, карта за електронен подпис, даде пример Димитров.

До момента практиката показва, че във всяка система се използват различни механизми за решаването на проблема с идентификацията на физически лица чрез електронни средства. Теоретично е възможно да има универсален механизъм. При пръстовите отпечатъци обаче е много важно какво ще е технологичното решение. "Ако се снема самата снимка на палеца, това ми се струва, че е твърде нарушаващо личните права и сфера на човека."

Вижте целия разговор във видеото: