Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Кюрдският проблем е ключовият въпрос за Турция

Любомир Кючуков, директор на Институт за икономика и международни отношения, Бизнес старт, 18.03.2016

08:25 | 18 март 2016
Автор: Investor.bg
Любомир Кючуков. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Любомир Кючуков. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Преговорите между Турция и ЕС безспорно са тежки. Има сериозни резерви и от двете страни по отношение на подходите, които се възприемат, но, от друга страна, това е един от шансове най-после да се намери едно по-цялостно решение на бежанската криза. Това каза Любомир Кючуков, директор на Институт за икономика и международни отношения, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria. 

Политическите дивиденти, които Турция се опитва да получи от преговорите й с ЕС, са по-важни, отколкото финансовите. Експертът посочи, че политическите активи се изразяват в това Европа да "затвори очите си" за пълзящия авторитаризъм в Турция, както и в това Турция да получи възможност по свое усмотрение да предприема действия в северната част на Сирия, тъй като основният дестабилизиращ фактор в страната е кюрдският проблем.

Всяка външна намеса, на която и да е държава, със сухопътна операция на терен рязко би дестабилизирала геополитическата обстановка, заяви още Кючуков. Създаването на зона за сигурност в Северна Турция не среща подкрепа нито от ЕС, нито от САЩ.

Експертът коментира още преговорите за членство на Турция в ЕС. Подкрепата за бъдещото членство на Турция в ЕС намалява както в Турция, така и в ЕС, но присъединяването на страната е процес, който трябва да бъде продължен. Свързвайки го обаче с бежанската криза, трябва да е ясно, че това е политическата цена, която Европа плаща, за да бъде Турция част от подобно споразумение. Колкото повече се отлага във времето, толкова по-висока ще бъде и тази цена.

Кюрдският проблем е ключовият въпрос за Турция. Страната се бои от създаването на кюрдски квази-държави по своите граници. Той припомни, че вече имаме такава в Северен Ирак. „Ако подобно формирование се оформи в Северна Сирия, Турция се бои, че това може да прелее и на нейна територия с многобройното кюрдско население“, прогнозира експертът.

Вижте целия коментар във видеото: