Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Натискът за втори референдум за независмост на Шотландия ще се засилва

Борислав Мавров, програмен директор на фондация "Европейски институт", Бизнес старт, 17.12.2019

10:16 | 17 декември 2019

Изборният резултат на Консервативната партия във Великобритания е много силен. Това е най-доброто представяне на партията от 1987 г. насам, а същевременно резултатът на Лейбъристката партия е най-слабият от 1935 г. насам. Това каза Борислав Мавров, програмен директор на фондация "Европейски институт", в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

Според Мавров малко се говори за загубата на юнионистите в Северна Ирландия, но тя ще има много сериозно значение за вътрешните процеси в Обединеното кралство.

"Основната причина за крайния резултат от вота е доброто стратегическо позициониране на консерваторите и възможността те да преформатират изборите като референдум за Brexit. Това им донесе успех".

По думите му британското общество се е уморило от сагата около Brexit.

"Тези избори затвориха дълъг цикъл на напускане. Умора имаше. Случилото се на изборите е израз на умора".

Той обясни, че слабата позиция на лейбъристите и недобрата кампания на либералдемократите са предопределили успеха на консерваторите.

Мавров смята, че има голяма вероятност да се засили натискът върху Джонсън за втори референдум за независимост на Шотландия заради добрите постижения на шотландските националисти.

"Партията ще се възползва от отличния си резултат, за да притиска Джонсън и да опита да получи възможност за провеждането на референдум. Много трудно Шотландия може да бъде затворена в Обединеното кралство".

В целия разговор може да чуете и за бъдещите отношения между Лондон и Брюксел.