Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Българската банкова система е стабилна и здрава през 2019 г.

Илиан Георгиев, член на УС и главен изпълнителен директор на БАКБ, Бизнес старт, 06.12.2019

11:04 | 6 декември 2019

Генералната тенденция в българската банкова система през 2019 г. е завършилият преглед на качеството на активите във връзка с кандидатурата за еврозоната и резултатът от това. Българската банкова система е стабилна и здрава. Има изолирани случаи, за които са предписани мерки за разрешаването на въпросните проблеми. Това мнение изрази Илиан Георгиев, член на УС и главен изпълнителен директор на Българо-американска кредитна банка (БАКБ), в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Втората тенденция е продължаващият ръст на активите на банковата система и увеличеното кредитиране - в бизнес сегмента има ръст на нетните кредити, както и в потребителското и ипотечно кредитиране".

Като трета тенденция гостът очерта продължаващата консолидация в сферата и ефектите от нея.

"В топ 5 са около 80% от активите в банковата система. Чакаме обединението на ДСК и Експресбанк", допълни той.

Илиан Георгиев уточни, че всяка година регулациите към банките се увеличават - по линия на чисто банкови регулации, а също и на защита на потребители и данни.

"Анонсирано е увеличение на антицикличния буфер от страна на БНБ. Ще трябва да заделяме повече капитал".

По думите на госта потребителите не трябва да бъдат доверчиви. Според него основното послание е, че няма лесни пари.

Георгиев изтъкна, че по отношение на дигитализацията в сектора предстоят много зони за самообслужване, свиване на мрежата, предоставянето на онлайн услуги и преквалификация на служители.

"2019 г. за Българо-американската кредитна банка е добра. Продължаваме с разширението си като размер на активи и показатели за печалба", отбеляза главният изпълнителен директор на БАКБ. Като важен момент гостът открои участието във фонд за финансиране на дигиталната икономика за стартиращи фирми. "Вторият успех е развитието в бизнеса с физически лица", добави той.