Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Първото българско стартъп село ще бъде в община Челопеч

Димитър Василев, председател на Български Бизнес Форуми и координатор за България на инициативата Европейски стартъп градове и инж. Алекси Кесяков, кмет на община Челопеч, Бизнес старт, 28.11.2019

10:08 | 28 ноември 2019
Димитър Василев, Български Бизнес Форуми, координатор за България на инициативата Европейски стартъп градове и инж. Алекси Кесяков, кмет на община Челопеч. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Димитър Василев, Български Бизнес Форуми, координатор за България на инициативата Европейски стартъп градове и инж. Алекси Кесяков, кмет на община Челопеч. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Първото българско стартъп село ще бъде в община Челопеч. Общината е едно от най-малките по територия населени места в България, но има минно предприятие, което определя високия стандарт на живот в района. Като миньор имах притеснения, че залежите рано или късно ще свършат. Търсех вариант, в който да осигуря бъдещето на Челопеч. Инициатива като стартъп село е добър вариант, тя се реализира за първи път и извън големите градове. Това каза инж. Алекси Кесяков, кмет на община Челопеч, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Той сподели, че има притеснения относно стартирането на проекта, тъй като идеята е новаторска.

„Идеята на стартъпите е да се привличат хора с идеи, но поради глобализацията всички млади хора се опитват да се съсредоточат в големите градове, където е развитието и бизнеса“, обясни още Кесяков.

Димитър Василев, председател на Български Бизнес Форуми и координатор за България на инициативата Европейски стартъп градове, разказа за началото на проектите.

„Преди около година Европейската комисия обяви, че ще работи по развитието на стартъп градове. Идеята на проекта е да се насърчи работата с вторите и третите по големина градове, а не само в столиците.

Той обясни, че първият пилотен проект обхваща градовете Варна и Клуж-Напока, а Челопеч се включва впоследствие.

„Първата стъпка по изграждането на стартъп селото ще е по инициатива на самата община като ще разчитаме и на държавна помощ в по-късен етап. В края на проекта ще търсим и публично-частното партньорство“

Кесяков коментира, че община Челопеч иска да покаже, че е сериозна в намерението си да реализира проекта.

„Трябва дa се обособят две площи - чисто практичната част и хотелска част, предвижда се и допълнителен квартал с еднофамилни сгради, където да настаняваме всички, които желаят да участват в този проект“.

Василев разказа за инициативата „Европейско партньорство на стартъп градовете“, в която той е коoрдинатор. До момента 15 държави участват в тази инициатива, като са включени 28 града, сред които Манчестър, Лион, Ротердам.

„Най-силното нещо на инициативата е, че се прави тясна специализация на града. Всеки град се свързва с други градове, обменя се опит, прави се връзка между иновативните екосистеми на градовете и се осъществява координация между бизнеси“, допълни още гостът.

Кметът на община Челопеч сподели, че идеята за реализация на проекта е насочена главно към образование и обучение, но следващият етап ще бъде изграждане на необходим комплекс от лаборатории и механизация.

Гледайте целия разговор във видеото.