Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

НАСА и ESA ще стартират мисии до Марс през 2020 г.

Зак Дикисън, планетолог от Природонаучния музей и колежа Birkbeck в Лондон, Василена Вълчанова, Ratio.bg, Бизнес старт, 07.10.2019

10:41 | 7 октомври 2019

Моята работа изследва наличието на древни езера и океани на Марс. Смятаме, че преди милиарди години планетата е била много по-топла и влажна. Не търсим просто наличие на живот в момента в Слънчевата система, а разглеждаме възможността той да е съществувал преди милиарди години. Това каза Зак Дикисън, планетолог от Природонаучния музей и колежа Birkbeck в Лондон, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"На Марс е имало наличие на химични елементи, които са необходими за появата на живот. Но на този етап не можем да кажем колко продължително време те са съществували на Марс. Става дума за комплексни молекули с въглерод и водород".

"Въпросът за живот извън Земята е един от най-важните въпроси, който хората са си задавали", коментира Диксън.

"Процесът за кацане на Марс е доста сложно начинание и нямаме много опит в тази сфера. Към момента НАСА е единствената организация, която е успяла да постигне това".

"Кацането на повърхността на Марс е много трудно. През следващата година предстои да бъдат изстреляни две отделни мисии. Едната на НАСА, а другата на Европейската космическа агенция (ESA). Те ще кацнат на Марс през 2021 г.", разказа той.

"Основният проблем е, че не можем да комуникираме с космическия апарат в реално време. Целият процес е автоматизиран. Космическият апарат каца напълно автономно на повърхността. Ние ще разберем 10 минути по-късно дали мисията е успешна".

"Марс би било едно добро начало. Там има много неща, които са ни необходими. Има вода, която е замръзнала. Има въглероден диоксид, който ще ни помогне за растения и различни видове гориво. Наличието на атмосфера е полезно, защото това предпазва от радиация", обясни Диксън.

Василена Вълчанова от Ratio.bg говори за научния форум Ratio, който ще се проведе на 10-ти ноември в София.

"Целодневният форум Ratio ще може да срещне публиката в София с различни международни лектори. Най-интересната тема ще бъде за вулканичните изригвания на различни места в космоса".

Вижте целия разговор във видеото.