Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Защо са сдържани оценките относно сделката за F-16?

Ген. Кирил Цветков, Асоциация на Сухопътните войски в България, военен експерт, Бизнес старт, 05.06.2019

09:48 | 5 юни 2019
Ген. Кирил Цветков, Асоциация на Сухопътните войски в България, военен експерт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Ген. Кирил Цветков, Асоциация на Сухопътните войски в България, военен експерт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

За първи път се случва Американският конгрес да одобри оръжейна сделка с България и да реши проблема на България с превъоръжаването. Друг е въпросът защо е сдържан министърът в оценките. Има неяснота около пакета от американска страна и разлика в цената. Искането на България е тя да бъде максимум 2 млрд. лв., тъй като това горе-долу се покрива с решението на НС. Не се вижда интегрираната логистична поддръжка обаче. В проекта е записано, че е част от договора. Това заяви генерал Кирил Цветков, Асоциация на Сухопътните войски в България, военен експерт, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Второ, F-16 блок 70 е съвсем нова технология, в която трудно може да се приспособи нашата отбранителна промишленост, изтъкна Кирил Цветков.

"Само американците могат да кажат дали българско предприятие от нашия отбранителен комплекс може да получи възможност за логистична поддръжка . В Пловдив може да се осигури частична поддръжка от българска страна".

Самолетите трябва да са еднотипни, съвместими, управлявани от НАТО, уточни генерал Цветков.

Дали жонглирането със суми в случая би върнало други кандидати в играта, може да се каже, като дойде пакетът, спомена още гостът.

Вижте видео материала с целия разговор.