Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Защо Франция наложи 3% данък на дигиталните приходи?

Проф. д-р Георги Димитров, Фондация „Право и Интернет“, „Бизнес старт“, 11.04.2019 г.

10:14 | 11 април 2019
Автор: Георги Карамфилов
Георги Димитров, „Бизнес старт“, 11.04.2019 г.
Георги Димитров, „Бизнес старт“, 11.04.2019 г.

Официално Франция въвежда данък върху дигиталните приходи от 2020 г. в размер на 3%, което ще засегне технологични гиганти, като Facebook, Apple, Amazon и Google. Защо се случва това и какви ще са последствията, коментира проф. д-р Георги Димитров от Фондация „Право и Интернет“ за „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„За Европейския съюз това по принцип не е чужда практика. България е една от страните, в които имаме, така наречения, плосък данък, който е еднакъв за всички. Но във Франция и други големи страни от Съюза данъците са по-високи за едни и по-ниски за други“.

Според проф. Димитров проблемът е не само икономически, но и политически, защото се очаква реакция и от САЩ, тъй като немалка част от технологичните гиганти стартират именно от там.

Предстоящите европейски избори и ролята на социалните мрежи в тях също е тема на дневен ред. Гостът в студиото е категоричен, че въпросните компании са длъжни да се съобразяват с правилата в страните, в които упражняват дейност, но в същото време има детайли, които са извън техен контрол.

„Няма как Facebook да не се съобразява с установените условия в съответните държави. Правилата в ЕС за политическата реклама се различават коренно от правилата в САЩ. Ако Facebook иска да е съвсем коректна компания, тя трябва да се съобрази с условията на всяка една отделна държава. Контролът на съдържанието от друга страна е изключително труден. Например - как Facebook може да разбере дали една моя снимка е публикувана с мое или без мое съгласие“?