Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Джак Ма напуска Alibaba до една година

Технологичен коментар на Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, Бизнес старт, 10.09.2018

12:05 | 10 септември 2018
Председателят на Борда на директорите на китайския онлайн гигант Alibaba Джак Ма. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Председателят на Борда на директорите на китайския онлайн гигант Alibaba Джак Ма. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китайският милиардер и технологичен предприемач Джак Ма възнамерява до една година да напусне позицията си на председател на Борда на директорите на китайския онлайн гигант Alibaba. Това става ясно от официално публикуваното писмо на Alibaba. Наследник на позицията ще бъде Даниел Джан, който от почти пет години е главен изпълнителен директор на компанията и надзирава оперативната ѝ дейност.  Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

"Още през уикенда имаше съобщения, че Ма ще обяви оставката си. Въпреки това имаше различна информация за това кога ще се откаже от поста си в групата Alibaba. Сега времето изглежда ясно: за да се осигури „плавен и успешен" преход, Ма ще остане председател до септември 2019 г."

Ма, който в понеделник става на 54 години, ръководи редица благотворителни проекти в областта на образованието и околната среда, посочи Попов. Той е култова фигура в китайската интернет индустрия и привлече голям брой последователи сред предприемачите и в поп културата, добави главният редактор. 

"В писмо Ма посочва, че след пенсионирането си ще се посвети на благотворителност. Той може да последва стъпките на основателя на Microsoft Бил Гейтс, който след оттеглянето си от концерна влага голяма част от милиардите си в борба с редица важни болести. Образованието, опазването на околната среда и филантропията са нещата, на които самия Ма посочва, че ще се посвети".

Въпреки своето господство на китайския пазар Alibaba продължава да расте бързо: тримесечните приходи са се увеличили с 61% на годишна база до 80,9 млрд. юана (приблизително 10,2 млрд. евро), каза още Попов.

Вижте целия коментар във видеото.

Повече технологични новини четете на Investor.bg.