Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Апостолов: Над 5000 ферми са сертифицирани за биопроизводство

Бизнес старт, Bloomberg TV Bulgaria, 4.02.2016.

10:32 | 4 февруари 2016
Обновен: 12:57 | 4 февруари 2016
Автор: Кирил Петков
Стоилко Апостолов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Стоилко Апостолов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Имаме натрупване на критична маса - 5000 ферми са сертифицирани като оператори за биопроизводство. Идва времето, в което наистина да се развие биопроизводителният отрасъл. Това каза Стоилко Апостолов от фондация "Биовселена" в интервю на Иван Нончев.

Мисля, че проблемите, свързани с подпомагането и финансирането, които тежаха на бранша в началото, през 2008 година, са "поизчистени" и са налице всички предпоставки това вече да стане един сериозен, истински отрасъл, който да произвежда храни и да задоволява търсенето на местния пазар, каза Апостолов. 

 

76 хил. хектара са сертифицирани за биопроизводсвто, припомни Апостолов и каза, че "това е много сериозен напредък в сравнение с предишни години, когато винаги сме били под един процент. Сега е около 1,5%, което не е никак малко".

Помолен да посочи няколко продукта, с които България е най-атрактивна за вътрешния пазар, Апостолов посочи на първо място млечните продукти, а също и медът, виното и чайовете.

"Нова тенденция е като биопроизводители да се сертифицират малки бутикови винарски изби. По отношение на външните пазари продължават да бъдат много добре представени етеричните масла".