Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Как изкуственият интелект променя хотелиерството?

Елица Стоилова, основател на стартъпа Umni и бивш генерален директор на хотел на Марианските острови в Тихия океан, Бизнес старт, 07.06.2018

08:59 | 7 юни 2018
Снимка: Nicky Loh/Bloomberg
Снимка: Nicky Loh/Bloomberg

Основната технология, която оказва най-значимо влияние върху живота на клиентите на хотелиерите и на самите хотелиери , е изкуственият интелект. Навлизането му в традиционни за хотелиерския бизнес системи променя изцяло работата на хотелиерите. Към момента изкуственият интелект позволява взимането на по-оптимизирани и бързи решения за създаване на едно изключително клиентско преживяване. Това каза  Елица Стоилова, основател на стартъпа Umni и бивш генерален директор на хотел на Марианските острови в Тихия океан, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.  
 

 Хотелиерските технологии се развиват по-бързо, отколкото хотелите в световен план успяват да следват това развитие. Тенденцията отива към интерграция на всички тези системи за един контролиран и затворен цикъл на клиентското преживяване. Хотелиерският бизнес трябва да намери начин бързо да се приспособи към новите технологии и да ги използва.

Стоилова посочи и други нови технологии, като чатботовете, с които се занимава и стартъпът Umni. Тя допълни, че чатботът представлява софтуерно решение, което имитира разговор с човек. Интегрира се във Facebook, месинджър платформи и сайтове на хотели. Чрез него се отменя постоянната нужда от персонал в хотелите и в голяма степен улеснява рутинната дейност. 

Софтуерното решение е интересно, защото стои на границата между обикновената бизнес комуникация, с която сме свикнали - имейл,  телефон и др. средства за комуникация с клиентите и социалните медии, тъй като чатботът "живее" в социална медия. Това е едно интересно решение, което едновременно е част от програмата за дигитален маркетинг на един бизнес,  решава проблеми и спестява ресурси и разходи в бизнес комуникацията.


Според нея е изключено чатботове да заменят изцяло дейността на служителите, тъй като основното в нея е творческата част и интуицията. Чатботове би трябвало да се занимават с рутинните дейности, допълни още тя. 

Стоилова посочи, че трябва да се създават програми за обучение на персонала, за да бъде той наясно как новите технологии могат да окажат влияние на работата и да я подобрят. Персоналът трябва още да разбира каква част от общата дейност на хотела представлява тази технология и нейната важност, за да има  непрекъснатост и лекота в работата на хотелиерите. 

Очаквайте видео материал с целия разговор по темата.