Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Губещи и печеливши при търговска война между САЩ и Китай

Красен Станчев в Бизнес старт, 04.04.2018

09:00 | 4 април 2018
Обновен: 00:14 | 4 юни 2020
Красен Станчев, икономист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Не вярвам да се стигне до т.нар. търговска война по много причини. Това каза икономистът Красен Станчев в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Живка Попатанасова. Гостът коментира отношенията Китай - САЩ.

Една от тези причини са процедурите в САЩ за приемане на мерки, които биха довели до такава, обясни Станчев. Става дума за обсъждане, което трае минимум два месеца. През това време групите индустрии, които губят, а те не са много, защото ответните мерки на Китай засягат 128 групи стоки. Това е предупреждение, че ответните мерки на Китай, макар и глобално да не са много важни, те са важни за САЩ".

"Би трябвало процедурата в САЩ, или да омекоти, или изобщо да спре инициативата на президента Тръмп".

Трябва да се знае какво е положението на Китай в световната търговия и какви са последните известни резултати. За 2016 знаем, че Китай е вторият вносител в света и това, което се изнася за Китай от САЩ, е сравнително малко в сравнение с онова, което Китай внася. Китай не може да бъде засегнат от всичко това. Що се отнася до износа, то Китай е достатъчно конкурентен, за да си намери нови пазари.

Какви са нивата на вноса и износа на стоки от и за Китай? Кой ще бъде губещия и кой печелившия при търговска война между САЩ и Китай? Кои са принципите на Световната търговска организация, които САЩ нарушава?

Вижте целия коментар във видеото.