Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Защо промените в Търговския закон разтърсиха бизнеса?

Адв. Тони Димов в Бизнес старт, 03.04.2018

08:42 | 3 април 2018
Обновен: 09:42 | 3 април 2018
Автор: Кирил Петков
Aдв. Тони Димов, Център за въздействие на законодателството. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Aдв. Тони Димов, Център за въздействие на законодателството. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Основната идея на предложенията за изменение на Търговския закон на националния омбудсман беше да се ограничи възможността собственици на дялове от компании да се освобождават от своите задължения за трудови и осигурителни плащания чрез прехвърляне на своите дялове на трети лица. За съжаление, когато не се спазват правилата за добро законодателство, се получава ефектът, който се получи сега с търговския закон. Това каза адв. Тони Димов, Център за въздействие на законодателството, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова. Гостът коментира неяснотите около измененията в Търговския закон и конкретно чл. 129, които предизвикаха противоречиви коментари.

"От повече от една година в България действа изискването преди да се вкарат каквито и да било нови мерки по регулиране, да се провежда предварителна оценка на въздействието, да се провеждат обществени консултации. В конкретния случай това означава законодателят да провери колко са действащите компании в България, колко е средният брой на компаниите, при които се извършват прехвърляния. Ще бъдат ли засегнати малки и средни предприятия? Какво ще се случи на пазара, на търговския оборот? И чак тогава, когато премисли цялата верига на това как ще се проведе регулирането, да го въведе по подходящ начин". 

В случая това, което се получи, бе, че държавата каза: "Уважаеми собственици на дялове в търговски дружества, от тук нататък ще трябва да ни удостоверявате, преди да си прехвърлите дяловете, за това, че нямате неплатени възнаграждения - трудови, осигурителни и т.н.". Но тя не се е сетила как да се случва всичко това и прехвърля цялата административна тежест на компаниите, обясни гостът. 

"Няма орган, който да издаде документа. Започват да се попълват едни декларации, Агенцията по вписванията отказва вписването и в крайна сметка се получава негативният ефект на лошото регулиране - затруднен търговски и граждански оборот". 

Вижте целия коментар.