Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Колко е силен гръбнакът на аутсорсинг индустрията в България

Светослав Иванов в Бизнес старт, 23.10.2017

10:26 | 23 октомври 2017
Обновен: 11:26 | 23 октомври 2017
Автор: Кирил Петков
Светослав Иванов, изпълнителен директор на Българската аутсорсинг асоциация. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Светослав Иванов, изпълнителен директор на Българската аутсорсинг асоциация. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

През 2014 БВП, който е формирала аутсорсинг индустрията в България, е бил 2,8%. През 2015 се повишава на 3,4%, а 2016 е 3,6%. Виждаме, че има позитивен тренд, но синергията между образованието и бизнеса е много важен фокус за продължаване на тенденцията. Това каза Светослав Иванов, изп. директор на Българската аутсорсинг асоциация, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Иван Нончев. 

България продължава да бъде една от най-атрактивните аутсорсинг дестинации на територията на Европа за световния бизнес, каза събеседникът. "Факт в подкрепа на това е, че компаниите, присъстващи на нашия пазар продължават да разгръщат дейността си, като изнасят голяма част от работата си вече и извън столицата. Имаме и ръст на чуждестранните инвестиции в България, т.е. нови играчи на пазара, което само по себе си доказва растежа, който е двуцифрен и продължава вече шеста-седма година". 

"Все още темповете на ръст са двуцифрени, но темповете намаляват. През 2008 - 2009 година имаше бум. След това той се повтори през 2013 -2014 и ръстовете на годишна база бяха над 50%. След 2014 ръстът се задържа, но не с толкова висок темп. Това е разбираемо. Инвеститорите обаче още ги има и интересът се запазва по ред причини". 

Има два основни сегмента по отношение на растежа в аутсорсинга, които са гръбнакът на индустрията изнесени услуги. Това са BPO сектора и ITO сектора. BPO сегмента са всякакъв вид изнесени услуги, свързани с бизнес процеси. Този дял е водещ по отношение на генериран оборот и като дял. Към 2016 делът на BPO е 57%. Веднага след него е ITO - бизнесът с изнесени услуги, свързани с информационни технологии. Оборотът на този сегмент не е толкова голям, но пък генерираните печалби водят до по-висока добавена стойност. Те са с над 40% участие в цялото портфолио. 

Трябва да бъдем позитивни по отношение на проблема с кадрите, но най-вече активни и действащи, призова гостът.

Как се променя природата на аутсорсинг услугата в България? Защо през 2015 България е обявена за аутсорсинг дестинация номер едно на Европа и какво се крие зад този факт? Кои са атрактивните градове за аутсорсинг в България?