Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

"Демографска пустиня" е 40% от територията на България

Доц. д-р Спас Ташев, Институт за изследване на населението и човека при БАН, в "Бизнес старт", 20.04.2024

11:45 | 20 юни 2024
Обновен: 13:53 | 20 юни 2024
Автор: Галина Маринова

Демографските процеси не са основни, а вторични и са резултат от процеси в икономиката, в ценностната система. Те има едно комбинирано въздействие и много трудно се повлияват при липса на управленска приемственост. Задълбочава се демографската тенденция за увеличаване на т.нар. демографски пустини с под 10 души на квадратен километър, като днес заемат 40% от територията на България, а тенденцията е към 2060 година да има срив на функционирането на селищата от селски тип. Това каза доц. д-р Спас Ташев, Институт за изследване на населението и човека при БАН, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Роселина Петкова.

Липсата на връзка между политиката и практиката е един от най-съществените проблеми в България, които рефлектират върху демографската криза у нас, каза гостът. "Ние като учени правим някакви прогнози. На базата на тези прогнози правим програми и предложения, които да бъдат използвани от управляващите, за да можем, ако не напълно да преодолеем проблемите, то поне да избегнем част от негативите, които се пораждат от кризата във възпроизводството на населението, в която сме в момента. Има много ниска слушаемост". 

"Другият проблем е липсата на управленска приемственост. Например последният действащ кабинет на Бойко Борисов проявяваше интерес към демографските политики, дори беше насърчено разработването на няколко програми. След това обаче започна една политическа криза, през която се смениха доста парламенти - от 44-то стигнахме до 50-то Народно събрание. Като цяло нищо не беше направено за демографската политика".

Когато едно правителство има краткосрочна перспектива на управление, дори и то да се интересува от проблематиката, това не може да доведе до някакъв резултат, поради простата причина, че демографските процеси не са основни, а вторични. Те са резултат от процеси в икономиката, в ценностната система, тоест има едно комбинирано въздействие и много трудно се повлияват. Необходимо е да има управленска приемственост, няколко мандата, за да можем да очакваме ефекти от политиките, които ще се правят. 

"Има една демографска тенденция, която през последните години се задълбочава - това е създаването на т.нар. демографски пустини, тоест под 10 души на квадратен километър. Само преди 20 години демографските пустини са заемали 20% от територията на страната. В момента вече има 40% такива територии в България, като тенденцията е към 2060 година вече да има срив на функционирането на селищата от селски тип. Тоест, всичката тази инфраструктура, изграждана през годините, ще се окаже безсмислена, ако ние не се опитаме да променим тези териториални дисбаланси и да развиваме структура, която да подпомогне тези селища да бъдат приобщени към някакви по-големи центрове".

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.