Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Зашеметяващият път на Nvidia към оценка от над 3 трилиона долара

Елена Кирилова, технологичен редактор на Investor.bg, в "Бизнес старт" 04.06.2024 г.

10:44 | 6 юни 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Акциите на Nvidia са поскъпнали с почти 150% от началото на тази година, с което пазарната капитализация на компанията изпревари тази на Apple и надмина $3 трлн. Tова каза Елена Кирилова, технологичен редактор на Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Оценката на базираната в Санта Клара, Калифорния, компания се увеличи с около 1,8 трлн. долара, докато ненаситното търсене на чиповете на гиганта, използвани за захранване на задачи с изкуствен интелект, расте рязко. В сряда стойността на книжата нарасна с 5,2% и приключи сесията на рекордното ниво от 1224,40 долара. Така пазарната капитализация на Nvidia скочи до над 3 трлн. долара и изпревари тази на Apple.

Последният път, в който Nvidia имаше по-висока стойност от Apple, беше през 2002 г., пет години преди пускането на първия iPhone. По това време и двете компании имаха стойност от под 10 млрд. долара всяка.

Nvidia не показва сигнали за забавяне на темпа и не позволява на конкурентите си да я настигнат. Главният изпълнителен директор на компанията Дженсен Хуанг заяви, че компанията планира да обновява т.нар. AI акселератори всяка година. Ръстът на цената на акциите в сряда увеличи състоянието на лидера на компанията с повече от 5 млрд. долара до 107,4 млрд. долара, сочи Bloomberg Billionaires Index.

Възходът на генеративния изкуствен интелект е една нова индустриална революция и Nvidia очаква да играе важна роля, докато технологията навлиза в персоналните компютри, коментира Хуанг по време на реч в Националния тайвански университет.

Nvidia е може би най-големият печеливш от огромния поток от разходи на бизнесите за изкуствен интелект, което ѝ помага да се включи в надпреварата за титлата на най-високо оценената компания в света. Производителят на чипове все още изостава от Microsoft по пазарна капитализация, но предвид темпа на растеж, може би е само въпрос на време Nvidia да изпревари другия гигант.

Тази година Apple изпитва затруднения на борсата, тъй като акциите ѝ са под натиск от опасенията за охлаждане на търсенето на iPhone в Китай и глоба от Европейския съюз. Книжата на компанията едва наскоро записаха ръст за 2024 г., тъй като настроенията на инвеститорите към Apple бавно се подобряват.

Повече технологични новини четете на сайта на Investor.bg.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.