Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Изненадващият ръст на пазара на компютри подкрепи резултатите на HP

Елена Кирилова, технологичен редактор на Investor.bg, в "Бизнес старт" 30.05.2024 г.

10:55 | 30 май 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Приходите за второто тримесечие на технологичния гигант HP Inc изненадващо надминаха прогнозата на Уолстрийт, което подсказва, че пазарът на персонални компютри се възстановява, тъй като клиентите започват да обновяват устройствата си. Tова каза Елена Кирилова, технологичен редактор на Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Подобно на други производители на персонални компютри, HP преживя бум на продажбите по време на пандемията, когато потребители, компании и училища си набавяха технологични продукти. След това обаче последва двугодишен спад на продажбите, който едва сега отслабва.

HP се надява да яхне тази нова вълна, след като миналата седмица Microsoft представи набор от нови функции с изкуствен интелект, предназначени за работа на ново поколение компютри.

Главният изпълнитен директор Енрике Лорес коментира в интервю за Ройтерс, че очаква около 10% от продажбите на персонални компютри на HP да бъдат именно на такива „AI компютри“ през втората половина на фискалната 2024 г.

„AI компютрите ще бъдат много по-важни през 2025 г.“, коментира Лорес. „Нашата фискална година година завършва в края на октомври. Така че ще сме в самото начало на следващото поколение AI компютри“.

Лорес твърди, че клиентите в образователния сектор са тласнали нагоре приходите от продажби за второто тримесечие, тъй като училищата обновяват своите системи след близо двугодишен спад на търсенето след Covid-19.

HP отчете приходи от 12,8 млрд. долара за второто тримесечие, което се оказа над средната прогноза на анализаторите за 12,6 млрд. долара, сочат данни на LSEG.

Компанията обяви, че приходите от продажби на сегмента ѝ за персонални системи, в който попадат настолните компютри и лаптопите, са нараснали с 3% спрямо година по-рано, докато сегментът с принтери е записал спад от 8%.

Сега компанията очаква коригираната ѝ печалба за фискалната 2024 г. да бъде в диапазона от 3,30 до 3,60 долара на акция спрямо по-ранна прогноза за 3,25 до 3,65 долара на акция. Средната стойност на този дизапазон е 3,45 долара, което е над средната прогноза на анализаторите за 3,43 долара.

Повече технологични новини четете на сайта на Investor.bg.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.