Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

IBM е близо до придобиване на компания за облачен софтуер

Коментар на Елена Кирилова, технологичен редактор на Investor.bg, в "Бизнес старт" 24.04.2024 г.

12:22 | 24 април 2024
Обновен: 10:46 | 25 април 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Американскит технологичен гигант International Business Machines (IBM) е близо до сделка за придобиването на доставчика на облачен софтуер HashiCorp. Tова коментира Елена Кирилова, технологичен редактор на Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Роселина Петкова.

Цената на акциите на HashiCorp се повиши с 24%, давайки ѝ пазарна капитализация от 6,1 млрд. долара, след като Wall Street Journal първи писа за преговорите.

Под ръководството на главния изпълнителен директор Арвинд Кришна IBM се фокусира върху придобивания, за да изгради своите облачни предложения. Бумът на генеративния изкуствен интелект увеличи привлекателността на облачния софтуер, тъй като помага за обработката на огромни обеми от данни.

Базираната в Калифорния HashiCorp позволява на клиентите да създават и управляват своите инфраструктури в облака. Годишните приходи на компанията скочиха с 22,5% до 583,1 млн. долара за годината до 31 януари, надминавайки средната прогноза на анализаторите по това време, сочат данни на LSEG.

Сделкаta за HashiCorp може да бъде финализирана през следващите дни, но все още е възможно преговорите да не доведат до сделка, пише Wall Street Journal.

HashiCorp е отказала да коментира въпроса пред Ройтерс.

Повече технологични новини четете на сайта на Investor.bg

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.