Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Турбо продажби: 2024 г. може да е най-силната за автомобилния пазар в България

Константин Томов, автор и водещ на предаването "Колела" по Bulgaria ON AIR, "Бизнес старт", 19.04.2024 г.

09:45 | 19 април 2024
Обновен: 12:00 | 19 април 2024
Автор: Даниел Николов

България е най-бързо растящият пазар на леки коли в ЕС от началото на 2024 г., като през март са регистрирани почти 4000 нови коли, което е ръст с 29% спрямо март 2023 г. Основните причини за този огромен ръст, видим в данните на Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA), са малкият размер на пазара и съответно ниската база, и забавените доставки на поръчани година по-рано автомобили. Това коментира Константин Томов, автор и водещ на предаването "Колела" по Bulgaria ON AIR, в "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Сега идва моментът, в който дилърите в България могат да изпълнят натрупаните през последните години поръчки. Другият фактор, който се подкрепя от наблюдения върху други сфери на икономиката, е че в момента потреблението е на високо ниво. Немалка част от хората разполагат със средства."

Ако тенденцията се запази, което е много вероятно, 2024 г. ще е най-силната година в историята на българския автомобилен пазар, каза Томов, като най-вероятно значително ще се прехвърли границата от 50000 регистрирани нови автомобила, поставена през 2008 г.

Настроението при дилърите е добро, като продажбите са на цени доста над нивата преди Covid, каза Томов. Има все още проблеми с доставките, особено в самата Европа, където има липса на ремаркета за превоз на автомобили. Много дилъри не успяват да докарат колите до магазините, а притокът на китайски автомобили превръща пристанищата на Европа в паркинги, каза Томов.

България не прави много, за да насърчи навлизането на електромобилите, а такива колебания вече има и в целия ЕС, особено на фона на премахването на стимулите за EV в големи пазари като Германия. Има спад на продажбите на ЕV в Европа с 11.3%, на плъг-ин хибриди с 6.5%, като само хибридите отбелязват ръст от 12%.

Има известно отдръпване на реториката на политиците за неизбежността на електромобилите и това се отразява на потребителите. "Следващите една-две години ще сме свидетели на известно охлаждане на ентусиазма."

Повече за пазара на автомобили в Европа и как се представя Tesla може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.