Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Хазартният сектор у нас - агресивни реклами с известни личности и над 50% играещи

д-р Десислава Безинска-Шеинкова, специалист по хазартни зависимости, в "Бизнес старт" 02.04.2024 г.

12:10 | 2 април 2024
Обновен: 14:20 | 2 април 2024
Автор: Георги Месробович

В регистъра за хазартно уязвимите лица у нас има регистрирани почти 36 000 души. Трябва да се насочат усилия за ограничаване на рекламата за хазарт, тъй като тя е способ за манипулация на потребителя. Въпросът е дали известните личности, участващи в тези реклами, си дават сметка, че промотирането на хазарта е пагубно за играещите. Хората трудно поставяме граници за себе си и трудно държим контрол, особено в едно време, в което сме изцяло обърнати към екраните и вниманието ни все повече намалява, това коментира д-р Десислава Безинска-Шеинкова, специалист по хазартни зависимости, в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

За по-малко от месец близо 2000 души са подали заявление за вписване в регистъра за хазартно уязвимите лица, от началото на годината хората са над 8100, а от възобновяването на регистъра през 2022 г. има регистрирани почти 36 000 души, като това са само хората, които са си признали, че имат проблем и се опитват да направят нещо за него, каза Безинска-Шеинкова. Тя допълни, че статистиките сочат за 57%, играещи хора, като това включва и нередовните, но зависимостта започва по този начин. Регистрираните в регистъра показват големия ръст на проблема.

Държавните политики трябва да са насочени към намаляване на рекламата за хазарт и работа с цел превенция, особено сред младите и децата, като им се покаже вредите. Гостът обясни, че България е рядък случай, в който рекламите са толкова силни и агресивни, като това дава сигнал за предстоящо развитие на сектора. Тя допълни, че трябва да има по-силен контрол върху това хора под 18 години да не влизат в игрални зали и казина, както и да има по-сериозна верификация в сайтовете.

Рекламата за хазарт е способ за манипулация, като се внушава на потребителя, че играейки ще задоволят своите нужди и ще се почувстват добре. В условия на финансова нестабилност хората прибягват към опити за бързо набавяне на пари. Обещанията в рекламите често идват от известни хора, участващи в тях.

Гостът смята, че известните личности, участващи в рекламите, не си правят добра услуга, когато участват в подобен тип реклами, заради недоволството, което се генерира.

„Виждаме как се реагира сред обществото на тези хора, които влизат в хазартните реклами. Не знам дали те си дават сметка как вредят на себе си, на децата си и на репутацията си, влизайки в подобен тип реклама и опитвайки се да я представят като нещо не толкова страшно. Реалността е такава хората трудно поставяме граници за себе си и трудно държим контрол, особено в едно време, в което сме изцяло обърнати към екраните и вниманието ни все повече намалява. Със започването веднъж на играта, голяма част от хората, когато получат печалба още в началото, вероятността да стигнат до хазартна зависимост е много голяма. Тези хора, които участват в рекламите не си ли дават сметка, че това е пагубно за играещите.“

Всяка държава си има нейна специфична регулация за хазарта и рекламите свързани с него, но най-често те са или забранени или силно ограничени, за разлика от България. В САЩ залагат на обособяването на специални места за хазарт като Лас Вегас и Атлантик сити. Гостът смята, че обособяването на подобна локация за хазарт би помогнало в ограничаването на зависимостта, тъй като на подобни места се изисква определен дрескод или минимална сума за игра.

Причините за хазартната зависимост са на физиологично и психологическо ниво. Те могат да са свързани с хормонален дисбаланс и нуждата за задоволяване на допаминовия глад, както и повишаване на адреналина.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.