Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Мъск пуска чатбота Grok безплатно за премиум абонатите на X

Технологичен коментар на Елена Кирилова, Investor.bg, в "Бизнес старт", 27.03.2023

11:45 | 27 март 2024
Автор: Галина Маринова

Стартъпът xAI ще пусне чатбота Grok безплатно за премиум абонатите на X, преди известна като Twitter, като целта на милиардера Илон Мъск е да се справи с отлива на рекламодатели и да намери работещ бизнес модел за социалната мрежа. Това каза Елена Кирилова, технологичен редактор на Investor.bg, в своя коментар за предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Милиардерът обяви новината в публикация в X, без да разкрива повече подробности. По-рано чатботът беше наличен само за Premium+ абонати.

Докато все повече рекламодатели се отдръпват от микроблогинг платформата, Мъск подчертава, че намаляването на зависимостта на компанията от реклама и насочва фокуса си към по-атрактивни абонаментни планове.

По-рано този месец Мъск каза, че xAI ще отвори кода на Grok. Той сподели това, след като заведе дело срещу OpenAI за предполагаемо изоставяне на първоначалната мисия на стартъпа в полза на модел за генериране на печалба.

Този ход може да даде свободен достъп за експериментиране с кода зад технологията и да приведе xAI в съответствие с фирми като Meta и френската Mistral, които също имат свои AI модели с отворен код.  

Още технологични новини четете на Investor.bg.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.