Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Тръгва българска платформа за колективно финансиране на социални и екологични проекти

Даниела Пеева, управител и съосновател на "Пейшънт кепитъл", Гена Събева, съосновател на "Пейшънт кепитъл", Бизнес старт, 08.12.2023 г.

14:00 | 8 декември 2023
Обновен: 15:03 | 8 декември 2023
Автор: Антон Груев

В предприемаческата екосистема на България липсваше звено, което да осигурява финансиране на проекти с екологично и социално въздействие и значение. При тях липсва бърза възвращаемост на капитала и те привличат по-друг тип инвеститори. Платформата вече има лиценз и би трябвало да започне да работи в началото на февруари 2024 г. Това казаха Даниела Пеева, управител и съосновател на "Пейшънт кепитъл", Гена Събева, съосновател на "Пейшънт кепитъл", в ефира на предаването "Бизнес старт", по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

Платформата ще осигурява не само финансиране, но и капацитет на компаниите да управляват своя бизнес, защото той също е изключително важен, разказа Гена Събева.

Искаме да насочим вниманието на хората, които имат пари и не могат да си купят апартамент да ги насочат към бизнеса. Това е страхотна възможност за инвестиции в бизнес.

Предвижда се максималният и минималният капитал, който една компания ще може да привлече в "Пейшънт кепитал" е до 75 000 евро за стартъпи, 250 000 евро за фирми с опит на пазара, и до 5 милиона евро за доказаните на пазара.  

На въпрос как се определя кой стартъп е подходящ, Даниела Пеева каза, че компанията собственик на проекта кандидатства и попълва бизнес план или проспект. Впоследствие 11-членният консултативен съвет съставен от професионалисти и с различни познания в науката, финансите и сектори на обществения живот ще вземат решение. Минимум 6-ма трябва да одобрят една кандидатура.

Платформата акцентира върху това, че инвестициите, които се правят в различните проекти са отговорни. Искаме да насочим вълната съсредоточена в дарения по отношение на такъв тип проекти към отговорно инвестиране, каза Даниела Пеева.

Много е важно да се разбере, че инвеститорите могат да очакват не само възвращаемост, но и отчетност от проектите. ...Това е нещо, което липсва при даряването.

Относно интереса към платформата, тя посочи, че над 50 компании чакат да се листнат на нея, но платформата работи с всяка от тях по отделно, за да оформят точно бизнес плановете и идеите си и да има един устойчив бизнес модел.

Потенциалните инвеститори могат да подкрепят участващите компании с акции, облигации или заем. Те могат да разберат повече за моментното им състояние, планове и амбиции от проспект, който е сред условята за листване на платформата. Той ще съдържа всички най-важни елементи, които интересуват инвеститорите.

Какви са плановете за развитие на платформата?

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.