Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Нужни са повече географски означения, за да се защити марката българско вино

Владислав Ванков, съсобственици на изба ''Одесос'', в "Бизнес старт", 01.12.2023

13:20 | 1 декември 2023
Обновен: 15:13 | 1 декември 2023
Автор: Галина Маринова

На българския пазар може да имаме конкуренция помежду си, но на външния пазар сме длъжни да се брандираме като едно цяло, защото една винарна е едно нищо, а реномето на българското вино е всичко. Хората се фокусират върху лошото, но винопроизводството в България върви във възходящ тренд. Засилва се и интересът и към крафт вината. Това коментира Владислав Ванков, съсобственици на изба ''Одесос'', в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Роселина Петкова.

Тази година ще е първата, в която България ще има голям щанд на най-голямото винено изложение в света, като ще се представят 16 винарски изби от страната, докато миналата година там имаше само две. Министерството на земеделието реши тази година България да участва и с общи усилия направихме щанд на изложението ProWein в Дюселдорф, което ще се проведе от 10 до 13 март 2023 година. Във винарството, като при всеки консервативен бизнес, изложенията са мястото, където бизнесът среща своите потенциaлни клиенти, каза гостът.

За новия закон за виното и спиртните напитки, който се подготвя в момента, събеседникът каза, че във всеки един сектор са "нужни нови регулации от време на време", но промените, които се подготвят в момента, касаят повече частта на спиртните напитки, а не винопроизводството.

"Над 90% от винарите в България се въздържат от това да произвеждат спиртни напитки и предоставят тази дейност на външни изпълнители, защото е много различно да произвеждаш вино и да правиш спиртни напитки".

Административните промени, които биха могли да облекчат винопроизводителите и да оптимизират работата им според Ванков трябва да бъдат в посока дигитализация. "Ние, като винарна, сме длъжни да поддържаме много неща на хартия, големи журнали се попълват всеки ден, а това много лесно може да се дигитализира".

"Хубавото при виното е, че всичко е традиция. Традициите при нас се коренят доста назад във времето, но освен това ние пътуваме доста в чужбина и се опитваме да донесем най-добрите практики, да ги пречупим през нашата традиция и така да създадем нещо уникално". 

Относно модернизацията на производството Владислав Ванков заяви, че пари за такива инвестиции задължително трябва да се намират, защото това е от ключово значение за качеството на продукцията, както и за оптимизиране на трудовия процес в избите. По думите му "хубавото във винарския сектор е, че над 90% от избите са успели да спечелят проекти за обновяване", включително и изба "Одесос". 

За значението на географските указания* гостът сподели, че те са от изключителна важност за винопроизводителите, но за жалост българските винари имат "само две запазени, което е много голяма болка" на бранша, като стремежът е да бъдат поне седем. "В момента Видин и Варна са едно". Разделението е важно, защото то казва много за виното, обясни събеседникът. "Нашата голяма цел е да се разпознава марката българско вино и въпреки доста конкурентната си цена да се асоциира с качествено, добро вино".

Най-важният фактор за успеха на една винарска изба е времето и доверието, което се гради в течение на годините, подчерта Ванков. Той цитира производител, с който са водени преговори за закупуване на избата: "Не се притеснявайте. Тук сме от около 200 години. Заповядайте, когато решите".

"При виното всяко малко нещо е от значение. Местните сортове са нещото, което може да направи едно вино да изпъкне като уникално. Ние, както много други винари, например, правим сoвиньон блан, но нашият димят е характерен за региона и зад него има история". 

* Със системата на ЕС за географски означения се защитават наименованията на продукти, които произхождат от конкретни региони и имат специфични качества или репутация, свързани с района на производство.  Защитените географски указания (ЗГУ) са свързани основно с това каква част от суровините за продукта трябва да са от района или каква част от производствения процес трябва да протича в конкретния регион. ГУ се използва само за спиртни напитки и ароматизирани вина. Целта на политиката за качество на ЕС е да се защитят наименованията на определени продукти, за да се популяризират техните уникални характеристики, свързани с географския им произход и традиционните умения, използвани при тяхното производство.

Какви са очакванията на винопроизводителите за реколта 2024 и каква бе изминалата 2023 година? Как климатичните промени влияят на лозарството и винарството в България и по света? Какви са предизвикателствата и предимствата на това да ръководиш семеен бизнес в сектора на винопроизводството в България? 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.