Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Фестивал в София се бори с отпечатъка, който модната индустрия оставя върху планетата

Йорданка Славова, Българска фондация "Биоразнообразие" в "Бизнес старт" 27.09.2023

12:40 | 27 септември 2023
Обновен: 14:55 | 27 септември 2023
Автор: Георги Месробович

"Природа фест", който ще се проведе в София тази седмица има за цел да информира гражданите за дейността на природозащитната общност в България, чрез различни активности водени от експерти в областта. Фестът се бори и с отпечатъка, който модната индустрия оставя върху планетата, това коментира Йорданка Славова, Българска фондация "Биоразнообразие", в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

Тази събота на 30-ти септември ще се проведе "Природа фест" в Южен парк 2 в София. На феста ще има най-различни занимални, работилници, срещи и експертни дискусии. Те започват в 10 ч. като последните занятия ще стартират към 17 ч.

Едно от събитията включва размяна на дрехи с цел намаляването на отпечатъка, който модната индустрия оставя върху планетата. Тези размени се провеждат през есента и пролетта, като това е „есенната миграция“. Целта е хора да носят стари свои дрехи и да взимат от донесените вече. Изискванията към дрехите, които хората носят са те да бъдат годни за употреба. Има ограничение от около 10 дрехи на човек, за да не остава голям брой дрехи след събитието. Ако има такъв остатък, той ще се запази за следващото издание на активността или се преразпределя в кош за разделно събиране на дрехи. Гостите на събитието могат само да донесат, да вземат дрехи или и двете, обясни Славова.

На феста ще има занимания за възрастни и за деца. На този форум се събират много природозащитни организации, като събитието е организирано от Българска фондация „Биоразнообразие“. Заниманията са свързани с най-различни активности от наблюдаване на птици и дървета водени от експерти, търсене на съкровища, поставянето и информацията получена от фотокапан и различни дискусии с експерти. Целта на феста е да не е фокусиран върху щандове и информация за различните организации, а инициативи, в които гражданите могат да се включат, каза гостът.

„Зрителите са и участници в събитието“

По темата за отпечатъкът на големите брандове и как може да се предотврати. Гостът каза, че повечето големи брандове се опитват да налагат по-строги политики за производството на дрехи и материалите, от които се произвеждат с цел ограничаване на отпечатъка. Има сертификати, които показват че продуктът е устойчив, но е важно и нашето поведение като купувачи, смята Славова.

„Пътя на дрехата всъщност се удължава.“

Вечерта събитието ще проведе годишните си награди за биоразнообразие и климат.

Наградите имат пет категории: за журналистически материал, бизнес, активист, кампании и за инициативи с локално значение. Категориите са били шест, но за първи път в категорията за политик не е постъпила нито една номинация, каза Славова.

Категорията за активисти, която е насочена за хора работещи в научните среди или хора борещи се за каузи. Една от номинациите тази година в тази категория е на ученичка в 11-ти клас от Русе, която пише проект, чрез който намира финансиране и училището създава градина за биоземеделие. Тя е предприела и следващ проект в който училището ще предприеме стъпки за постигането на нулев отпадък, разказа гостът.

Славова смята, че трябва да се интегрира по-широко депозитната система за рециклиране на пластмасови бутилки, която е широко разпространена на Запад, но в България все още е само пробно в някои големи вериги магазини.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.