Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

AI разкрива нови възможности на трудовия пазар дори за хора с увреждания

Вяра Стефчева, СЕО на Zahara Consult, "Бизнес старт", 20.07.2023 г.

11:25 | 20 юли 2023
Обновен: 11:34 | 20 юли 2023
Автор: Даниел Николов

Развитието и навлизането на изкуствения интелект (AI) променя бизнеса ежедневно. Програмистите ще трябва да променят своята работа и да свикнат да работят с AI инструменти, а хора с увреждания ще могат да се включат в пазара на труда чрез новите технологии. Това коментира Вяра Стефчева, СЕО на Zahara Consult, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

"За бизнеса намаляват разходите за оперативни процеси, намалява се времето и се повишава качеството и ефективността на всякакви бизнес процеси. От гледна точка на служителите се спестява време от скучна работа и им се дава възможност да развиват своите умения и потенциал. В маркетинга всеки ден виждаме примери как това влияе върху крайния потребител, какви са ползите за клиента при приложение на AI и изграждането на бранд лоялност."

AI автоматизира много процеси в програмирането като тестването на софтуер например, така че програмистите ще трябва да променят уменията си и да работят с AI инструменти.

В областта на маркетинга AI разкрива "необятни възможности", каза Стефчева. AI приложенията спестяват значителни средства чрез повишаването на ефективността, персонализиране на потребителското преживяване, реклами. Въвеждането на AI инструменти не е довело до съкращаване на позиции в Zahara Consult и има голям интерес към новооткрити позиции за новите технологии, каза Стефчева.

"Вече не можеш да бъдеш тесен специалист в една сфера и само там да четеш - вече се изисква да знаеш по малко, но от много различни неща, за да можеш да пркатикуваш това, което обичаш. Това е възможност и за нови професии; хора, които преди не са могли да развиват талантите си, защото е нямало нужната технология; хора дори с увреждания и ограничени възможности, които вече могат да се покажат на пазара на труда."

Срещата на Съвета за сигурност на ООН за изкуствения интелект е навременна, тъй като тепърва ще трябва да се изготвят международни регулации и договори за употребата на AI, смята Стефчева.

"Човечеството трябва да има голяма отговорност как използва технологиите, особено напредналите технологии, последствията от неправилното използване на които могат да достигнат измерение, които обикновеният човек дори не може да си представи."

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.