Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Дигиталната лира би могла да установява възрастта и гражданството на притежателя й

Милен Симеонов, ''Бизнес старт'' , 10.07.2023 г.

13:55 | 10 юли 2023
Автор: Милен Симеонов

Цифровата версия на британската лира може да съдържа начин за проверка на възрастта и гражданството на притежателя ѝ. Банката на Англия е наела платформата за цифрови плащания Nuggets, за да разработи функциите за защита на личните данни и идентичността на цифровата валута. Това каза Милен Симеонов, в предаването ''Бизнес старт'' с водещ Христо Николов.

''Технологията на Nuggets би могла и да намали събирането и използването на данни от покупките при компаниите, а също така да помогне да се даде възможност и за т.нар. микроплащания, при които хората използват цифровата лира, за да плащат за по-малки неща, като например отделна статия във вестник, а не за пълен абонамент.''

Nuggets заявиха, че ще използват ''децентрализирана идентичност'', чрез която няма да се разкриват основните данни на потребителя. Въпреки това експерти предупреждават, че CBDC представляват риск за неприкосновеността на личния живот поради количеството данни, които биха могли да бъдат събрани от ежедневните трансакции. 

В рубриката се говори и за единствения борсов училищен оператор в Тайланд - Singapore International School of Bangkok. Там наплива на китайски ученици значително е нараснал през настоящата година, като това помогна на акциите на училището да нараснат с 216% през последните 12 месеца.

''Директорът на училището Келвин Кох заявява, че това, което го прави привлекателно за китайските ученици, е както географската близост до дома им, така и по-ниските разходи за живот в сравнение с други места като например Сингапур.''

Броят на учениците се е увеличил с около 25% до 3284 през март спрямо предходната година. От този общ брой 715 са чуждестранни ученици, като близо 70% са с китайски произход. През първото тримесечие SISB отчита печалба от 4,6 млн. долара, което е над два пъти повече в сравнение със същия период на миналата година.

Целия коментар може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук