Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Средствата от бюджета за здравни специалисти отново едва ли ще стигнат до тях

Петя Недкова, председател на Национален съвет по качество към Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи, "Бизнес старт", 07.07.2023 г.

13:44 | 7 юли 2023
Автор: Даниел Николов

Бюджет 2023 предвижда повече средства за здравните специалисти, но заплатите им едва ли ще станат достатъчни за качествени здравни грижи. Средствата често не достигат до хората, които извършват грижите; ниското заплащане обуслява сериозен дефицит на квалифицирани кадри, които се заместват с лица без нужното образование, като така се застрашава живота на пациентите. Това коментира Петя Недкова, председател на Национален съвет по качество към Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

"Обществото остава с впечатление, че ние всеки път получаваме тези обещани средства, което изобщо не е вярно. И този път няма да достигнат - първо са малко, насочени са за извънболничната помощ, но там освен за изследвания, медикаменти, трябва да се предвиди и за грижа за хората... Директорите в някои болници се държат като феодали и на практика абсолютно субективно определят заплащането на медицинските специалисти."

Средствата не се разпределят правилно в системата, каза Недкова. Болничните заведения имат приходи основно от договорите с НЗОК, част от които се разпределят за заплати по вътрешни правила за всяко заведение. На практика делът на парите за специалистите по здравни грижи зависи от директора на заведението.

"Специалистите са критично малко - липсват медицински сестри, но вече липсват лаборанти, акушерки, рехабилитатори", а съотношението лекари/специалисти се определя единствено от лечебното заведение, каза Недкова.

Работодателите държат ниски работни заплати и докато има допълнително материално стимулиране, то зависи от приходите на болничното заведение всеки месец и може да бъде намалено заради закупуването на консумативи, лекарства или техника, добави Недкова.

Тази ситуация може да се промени с правилно и справедливо остойностяване на труда, което отчита различната натовареност, каза Недкова. Някои клинични пътеки са ниско остойностени, но изискват изключително много грижи и работата на две или три медицински сестри. Няма нормативни документи, които да определят каква е зависимостта на пациентите от грижи, добави тя.

"Има един хаос в здравеопазването, но от цялата тази работа пациентите са в риск, защото няма достатъчно медицински персонал, който да се грижи за тях. На места масово се назначават хора, които нямат образование за медицински сестри."

Трябва да се изработи национална дългосрочна стратегия за здравната система и преодоляване на дефицита с кадри и тази политика трябва да се следва от министерството, без значение от смяната на политическото лидерство, каза Недкова.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.